Новият сезон на Драматичния театър в Ловеч започва с премиерата "Майстори" на Рачо Стоянов

Новият сезон на Драматичния театър в Ловеч започва с премиерата "Майстори" на Рачо Стоянов

BOBSTH 10:20:31 11-09-2019
MM1018BO.002
Ловеч - театър - премиера

Новият сезон на Драматичния театър в Ловеч започва с премиерата "Майстори" на Рачо Стоянов


Ловеч, 11 септември /Даниела Балабанова, БТА/
Новият сезон на Драматичния театър в Ловеч започва с премиерата "Майстори" на Рачо Стоянов. Това е съвместен проект с Нов театър - НДК. В интерпретацията на режисьора Бойко Илиев дебют на ловешка сцена прави Елен Колева, в ролята на Милкана, като й партнират Явор Костов (Найден) и Богдан Казанджиев (Живко), стана ясно на пресконференция по повод премиерата. Сценографията и костюмите са на Милена Пантелеева, хореограф е Елена Ангелова. Премиерата в Ловеч е на 12 септември /четвъртък/, а в София на 28 септември в Нов театър - НДК.
"Това заглавие "Майстори" от Рачо Стоянов е част от моята лична позиция за правенето на театър поне през последните 15-20 години. Опитвам се да обърна собствения си поглед към класическата българска драматургия, която има гениални образци, да потъна в този свят, който е моят, нашият свят", заяви режисьорът Бойко Илиев.
По думите му пиесата продължава да бъде модерна, въпреки че е писана 1921 г. Действието се развива в началото на 1838 г., в особен момент на българското Възраждане, което се усеща не само в езика, но най-вече от проблемите, които поставя. Тръгва се от реална битка за майсторство, за да се премине в метафора за опит да намериш себе си, понякога губейки най-милото в тази битка на индивидуалности- любовта, красотата, добави Илиев.
Той е бил подтикнат от опита на Рачо Стоянов да се върне към годините, когато се е опитала да се възроди българщината, българският народ след петвековно робство./ММ/