Съборът "Богородична стъпка" събра пазители на българщината в курорта "Старозагорски минерални бани"

Съборът "Богородична стъпка" събра пазители на българщината в курорта "Старозагорски минерални бани"

BOBSTH 16:56:01 24-08-2019
MH1654BO.006
Стара Загора - събор

Съборът "Богородична стъпка" събра пазители
на българщината в курорта
"Старозагорски минерални бани"


Старозагорски минерални бани, 24 август /Румяна Лечева, БТА/
Над 4 000 българи се събраха днес в курорта "Старозагорски минерални бани" за да представят автентичен български фолклор. Това са участниците в четиринадесето издание на Националния тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка". Съборът се откри с водосвет за здраве, който отслужи Старозагорският митрополит Киприан, заедно със старозагорски свещеници.
На официалното откриване присъстваха още Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание и Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България.
"Съборът "Богородична стъпка" се отличава от всички останали фолклорни събития с това, че съхранява най-автентичната, най-истинската и най-въздействащата част от българския фолклор. Да живее България, да пребъде събора!", каза в емоционалното си слово Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
В неделя програмата започва в 9.00 часа на двете сцени, а в 16.00 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.
Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България Тракийско дружество "Одринска епопея" Стара Загора, кметството на Старозагорските бани, Общество за фолклор, Народно читалище "Христо Ботев 1952" Старозагорски бани.
/МХ/