Семейна стая за недоносени деца е изградена в АГ-комплекса в Русе

Семейна стая за недоносени деца е изградена в АГ-комплекса в Русе

BOBSTH 13:47:02 23-08-2019
MH1345BO.020
Русе - болница - деца

Семейна стая за недоносени деца е изградена в АГ-комплекса в Русе


Русе, 23 август /Мартин Пенев, БТА/
Семейна стая за недоносени деца е изградена от фондация "Нашите недоносени деца" в АГ-комплекса към Университетската болница "Канев" в Русе.
Ния Бенева - доброволец към фондацията, обясни, че това е шеста стая, която организацията изгражда в болница в България.
В специалното помещение майката може да участва в грижите за своето дете, да го кърми и да осъществява безценния контакт "кожа-до-кожа" или т. нар. "кенгуру-грижа".
Началникът на отделение "Неонатология" д-р Лиляна Ташкова обясни, че дълъг и труден е пътят на недоносеното дете от раждането до изписването. Когато този момент приближи и състоянието му позволява, майката вече изцяло може да поеме грижите за него под медицински контрол. Това е и целта на тази семейна стая - да бъде плавен преход за недоносеното дете от болничната среда към семейния дом. Тя ще помогне и на родителите да се адаптират по-лесно към рожбата си.
Първото бебе, което вече посети стаята със своята майка е Мартина. Тя е родена с тегло 1000 грама. Вече е на 44 дни и тежи 1750 грама.
Д-р Ташкова обясни, че бебето се чувства добре в термолеглото.
"Това е първи ден, в който съм с детето си, и е невероятно, че имам възможност да бъде в такава приятна обстановка и да мога да разчитам на лекарите", каза майката Ралица Никифорова.
През миналата година в АГ-комплекса в Русе са се родили 160 недоносени деца.
Директорът на болницата Иван Иванов коментира, че една семейна стая не е достатъчна за АГ-комплекса в Русе, но е важно, че първата стъпка вече е направена.
/МХ/