Столичната община ще предупреждава за опасност от природни бедствия през мобилно приложение

Столичната община ще предупреждава за опасност от природни бедствия през мобилно приложение

BOBSTH 13:20:01 23-08-2019
MM1318BO.002
Столична община - природни бедствия - мобилно приложение

Столичната община ще предупреждава за опасност от природни бедствия през мобилно приложение


София, 23 август /София Господинова, БТА/
Столичната община ще ползва опита на Берлин в изграждането на система за предупреждение и оповестяване на гражданите по различни информационни канали за бедствия и аварии, причинени от природни сили или човешка дейност, съобщават от Столичната община.
Екип на дирекция "Аварийна помощ и превенция" е посетил през тази седмица Берлин по покана на държавния изследователски институт за информационни и комуникационни технологии Fraunhofer FOKUS. На служителите е била демонстрирана системата KATWARN, която представлява система за предупреждение на населението и информация, намираща се под държавна власт, за предстоящи природни явления (бури, земетресения, мълнии, градушки и др.), както и за пожари, наводнения, затворени големи търговски обекти или улици и булеварди.
Приоритет на Столична община е гарантиране на сигурността на гражданите и гостите на столицата, както и грижата за населението при бедствия, аварии и кризи, е казал Красимир Димитров, директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция". Имаме уверението, че TURMsolution GmbH - дъщерна компания на института, ще предостави на Столична община работна версия на системата KATWARN за тестване, е посочил Димитров.
Системата успешно работи в държави като Германия и Австрия (около 100 регионални корпорации на общинско, окръжно и федерално ниво). Големи промишлени комбинати, полицейски управления, химически заводи и пристанища използват тази система като затворена корпоративна предупредителна система. Членовете на Европейската комисия също имат свалено приложение и от тази година се възползват от услугите.

/ММ/