Започна реставрация и консервация на Плевенската панорама за първи път в голям мащаб

Започна реставрация и консервация на Плевенската панорама за първи път в голям мащаб

BOBSTH 06:30:01 21-08-2019
AM1804BO.004 06:30
Плевен - Панорама - реставрация

Започна реставрация и консервация
на Плевенската панорама
за първи път в голям мащаб


Плевен, 21 август /Малин Решовски, БТА/
Започнаха дейностите по реставрация и консервация на предметния план и платното в Плевенската панорама, съобщиха от община Плевен.
Национална кампания на голяма търговска верига у нас, под мотото "Ние обичаме България", целяща осигуряване финансова помощ за значими паметници на културата, подкрепи през 2018 г. Панорамата "Плевенска епопея 1877 г.". Така Панорамата стана третият обект, получил финансово дарение по линия на кампанията. Сумата бе събрана чрез благотворителен концерт и чрез продажбата на рекламни материали в магазините от веригата.

Известни изпълнители събраха средства
на благотворителен концерт за реставрацията

В благотворителния концерт в подкрепа на Панорамата в зала "Арена Армеец" са участвали безвъзмездно Веселин Маринов,Тоника Домини, Дует Ритон,100 KILA, СкандаУ, Deep Zone Project, Мистерията на българските гласове, Берковската духова музика, Ансамбъл "Филип Кутев", Славка Калчева и Поли Паскова, обединени около каузата за съхраняване културно-историческото наследство.
Със събраните средства ще бъде извършена реставрация и консервация на живописното платно и предметния план в обекта със съдействие на Сдружение "Асоциация на реставраторите в България".
Предвид спецификата на обекта и специализираните дейности, които вече стартираха, са ангажирани два екипа реставратори, посочват от общината. Единият ще работи по реставрация и консервация на живописното платно, а другият - по предметния план. Ръководители на екипите са доц. Иван Ванев и доц. Стефан Белишки - реставратори с изключителни професионални качества и дългогодишен опит.

Най-посещаваният плевенски туристически
обект е рисуван от 12 художници

Плевенската панорама е открита на 10 декември 1977 г. по повод 100-годишнината от Освобождението на Плевен от османска власт. Живописното платно е изрисувано през 1977 г. от десет руски и двама български художници с ръководител Николай Овечкин от Московското студио за батална живопис "М. Б. Греков". Панорамната композиция е изпълнена върху цяло платно с един вертикален шев. Платното е с площ 1725 кв.м.
След оглед от специалисти реставратори констатациите са, че текстилната основа на панорамната композиция е в добро състояние, като в настоящия момент не са констатирани аварийни механични увреждания. Върху няколко участъка се наблюдават следи от стичания, които са засегнали лака и живописния слой. Съществуват малки зони с липса на живописен слой и грунд. В средната част на платното има деформация, в отделни зони се забелязват и слаби диагонални деформации.
Реставрационни намеси са извършвани през годините, но цялостна реставрация и консервация в такъв мащаб не е правена от откриването на обекта.

Очаква се Плевенската панорама отново
да привлича в целия си блясък

По предметния план ще бъде извършено специализирано почистване и профилактика.Той също впечатлява с размерите си - външната обиколка е 115 м, ширината му е 12 м, а площта е 1075 кв. м. Автори на проекта и изпълнители са В. Есаулов и Г. Есаулов - художници от Московското студио за батална живопис "Греков". Към днешна дата констатациите са, че е силно запрашен, с променен интензитет на колорита на ландшафта, затова е необходимо да бъде извършено основно почистване.
Дейностите по реставрация и консервация ще се извършват при функциониращ обект.
На 16 август 2019 г. е подписан Протокол за започване изпълнение на дейностите, а срокът за изпълнение е 45 дни от датата на подписване, посочват от община Плевен.
/АМ/