Идеята за паметник на Девета Плевенска дивизия се е зародила още на фронта, е установил историкът Красимир Петров

Идеята за паметник на Девета Плевенска дивизия се е зародила още на фронта, е установил историкът Красимир Петров

BOBSTH 13:41:01 18-08-2019
PP1339BO.019
Плевен - история - паметник

Идеята за паметник на Девета Плевенска дивизия
се е зародила още на фронта, е установил
историкът Красимир Петров


Плевен, 18 август /Малин Решовски, БТА/
Идеята за издигане на паметник на Девета Плевенска пехотна дивизия се е зародила още на фронта. Това съобщи историкът Красимир Петров от Плевен.
Той уточни, че по негово проучване, през юни 1917 г. във Военния клуб в София е подредена изложба с битови предмети, изработени от войниците във фронтовите окопи, а желанието било получената сума от изложбата да бъде за създаване на фонд за бъдещия паметник на дивизията. Началникът на дивизията, генерал-майор Владимир Вазов, изработил проектоустава за фонда, отбелязва историкът.
Той припомня, че офицерите от Плевенския гарнизон са решили да се присъединят към събирането на средства за паметника на 2 ноември 1927 г. В тържествата за откриването на Военния клуб в Плевен на 19 декември 1934 г. е участвал лично цар Борис Трети, който е дарил 20 хиляди лева за изграждането на паметника, допълва историкът. Според негови изследвания в следващи години са организирани конкурси за монумента, но така и не се стигало до реализация.
Едва на 18 януари 2018 г. Инициативен комитет за честване на 100-годишнината от Дойранската епопея в Плевен отново подема инициативата за войнишкия паметник, а на 25 март м.г. е учредено сдружението "Героите на Дойран", което се заема с координацията, изтъква Петров.
По последни данни около 30 хиляди лева не достигат за паметника. Една от петте фигури е готова - на ген. Владимир Вазов. Броят на дарителите расте, има и българи от чужбина, които изпращат пари за монумента, който ще се извиси на пл. "Свободата", каза наскоро в пресклуба на БТА Иван Нинов - член на УС на сдружението.
/ПП/