Стотици хора посетиха през втория ден Международния фестивал на фолклорната носия край Жеравна

Стотици хора посетиха през втория ден Международния фестивал на фолклорната носия край Жеравна

BOBSTH 17:46:01 17-08-2019
PP1744BO.005
с. Жеравна - международен фестивал - фолклорна носия - прояви

Стотици хора посетиха през втория ден
Международния фестивал на фолклорната носия
край Жеравна


С. Жеравна, 17 август /Велина Василева, БТА/
Стотици хора посетиха през втория ден Международния фестивал на фолклорната носия "Скок във времето" в местността Добромерица край село Жеравна.
"Този фестивал е нещо, което ще оставя след себе си, каза пред репортер на БТА Христо Димитров, хореограф и създател на Националния фолклорен ансамбъл "Българе". Той изпълва живота ми със смисъл и със съдържание, щастлив съм, защото не е само за мен, а и за другите хора". Димитров допълни, че не е планирал нещо толкова голямо, но е станало така, че фестивалът е преобърнал отношението на българина към националната носия, защитава традицията, културата, историята и духа на българите, а това го е превърнало в национална кауза.
Във втория ден на фестивала се представят клубове, школи и танцови състави за български народни танци. Майстори на български занаяти от цялата страна показват уменията си и своята продукция. Гостите имат възможност да опитат автентични ястия, приготвени на място.
След 20.30 ч. тази вечер ще започне народно веселие с фолклорната певица Ана-Мария, със Злати Петров /кавал/ и танцовата формация "Български ритми", с фолклорния изпълнител Иван Дяков и "Приятели чрез танца", с "Олелия" - народни хора и песни около големия огън с оркестър "Бисери".
В последния ден - 18 август, от 12.00 до 17.00 ч., организаторите са предвидили влизане на територията на фестивала без входна такса и носии, както и възможност за правене на снимки и видео.
През трите фестивални дни, според правилника, всички участници задължително трябва да са облечени с фолклорна носия. Забранени са "атрибути на съвременната цивилизация" като телефони, фотоапарати, слънчеви очила, запалки, пластмаса и други.
/ПП/