Табели ще показват места във Велико Търново, на които са снимани обичани български филми

Табели ще показват места във Велико Търново, на които са снимани обичани български филми

BOBSTH 16:47:31 17-08-2019
PP1645BO.002
Велико Търново - филми - табели - любопитно

Табели ще показват места във Велико Търново,
на които са снимани
обичани български филми


Велико Търново, 17 август /Марина Петрова, БТА/
Табели ще показват места във Велико Търново, на които са снимани обичани български филми, съобщи за БТА директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов.
По думите му поне в шест филма, продукция на Българската кинематография, има кадри, заснети на крепостта "Царевец". Една от най-популярните продукции е "Сватбите на Йоан Асен", в която участват имена на българското кино като Апостол Карамитев, Стефан Данаилов, Виолета Гиндева, Коста Цонев.
Царевец е бил естествен декор и за филма "Ивайло", както и за едно от най-популярните български заглавия от 60-те години на миналия век - "Бъди щастлива, Ани!".
Кадър от филма "Крадецът на праскови" на режисьора Въло Радев, по повестта на Емилиян Станев, също е заснет на историческата крепост. Точното място се намира до северната кула на крепостта, където военнопленникът Иво Обретенович - в ролята е сръбският актьор Раде Маркович, и Елисавета, превъплътена от незабравимата Невена Коканова, се срещат.
Според Църов във Велико Търново са снимани над 50 български и чуждестранни продукции, които ползват красотата на града за естествен и достоверен декор.
Другото предпочитано място е Самоводската чаршия, където са снимани емблематични кадри от филмите "Търновската царица", "Капитан Петко войвода", "Иван Кондарев" и други.
Идеята е малките обозначителни табели да припомнят за обичаните български филми и актьори, както и да провокират любопитството на туристите по време на обиколките им в историческата и духовна столица на България, отбеляза Църов.
/ПП/