Сто и осемдесет настолни кораба от 12 държави ще "акостират" в Бургас

Сто и осемдесет настолни кораба от 12 държави ще "акостират" в Бургас

BOBSTH 06:10:01 17-08-2019
RM1606BO.002 06:10
Бургас - изложба

Сто и осемдесет настолни кораба от 12 държави ще "акостират" в Бургас


Бургас, 17 август /Галя Тенева, БТА/
Сто и осемдесет настолни корабни модели от 12 държави ще бъдат експонирани в залите на културния център "Морско казино" в Бургас. Моделите ще бъдат разпределени в различни секции - ветроходни кораби, моторни кораби, миниатюри, части и корабни съоръжения, модели построени в бутилка. Това съобщиха от пресслужбата на местната община.
Изложението ще бъде открито на 1 септември.
Участници от Англия, Италия, Хърватска, Чехия, Полша, Румъния, Беларус, Русия, Украйна, Казахстан, Румъния ще покажат най-елитните корабни модели в Европа. Българската федерация по корабомоделен спорт ще бъде представена от 30 модела, нови и такива, които се строят в момента. Специално за първенството ще пристигне току - що завършеният модел на бижутера Евгени Епур. Руският линеен кораб от 19-и век се превръща в истинска сензация на конкурси и първенства. В Бургас ще бъде представен за първи път в завършен вид.
Сред най-интересните експонати в изложбата ще бъдат корабът "Жасинт" на Славян Нарлев, тежка фрегата "Белана" на Любомир Ненов, фрегата "Венос" на Йордан Яйманов, линеен кораб "Бисмарк" на Никола Друмев. Всички те са отличени със златни отличия на Световни и международни турнири.
Моделите ще се оценяват от жури, състоящо се от лицензирани международни съдии. Оценките ще се поставят като моделите се представят на съдийската маса от автора, заедно с корабостроителната документация, по която са строени. Съдиите ще оценяват както документацията, така и модела - доколко са достоверни, прецизност и мащабност на работата.
Специален гост на Форума ще бъде вицепрезидентът на Световната организация "НАВИГА" Димитрий Калмиков. Главен съдия на шампионата ще бъде Мартин ван Гелдерен от Холандия.
/РУМ/