Община Смолян предлага 4 детски градини и 5 училища да бъдат защитени

Община Смолян предлага 4 детски градини и 5 училища да бъдат защитени

BOBSTH 18:55:01 16-08-2019
RM1853BO.011
Смолян - защитени училища

Община Смолян предлага 4 детски градини и 5 училища да бъдат защитени


Смолян, 16 август /Христина Георгиева, БТА/
Община Смолян предлага 4 детски градини и 5 училища да бъдат включени в списъка на защитените общински образователни институции, съобщиха от Общинския съвет. Предложението на местния парламент е за запазване на основни училища и градини в селата Смилян, Търън, Момчиловци, Арда и Широка лъка, които имат важна социална роля в планинския район, засегнат от сериозни демографски проблеми.
Най-малобройното училище, което се предлага да остане със статут на защитено е ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Арда. Училището е със 149-годишна история, а сред възпитаниците му са професори, художници, учени, десетки учители. През новата учебна година в класните стаи в Арда ще се обучават общо 12 ученика, а част от паралелките ще бъдат смесени. В една паралелка от 4-ма ученика ще учат заедно малчугани от 1-и и 4-и клас, а 3-и клас ще се формира от 3 деца.
Общинският съвет в Смолян даде разрешение за формиране на 13 маломерни паралелки с по-малко от 10 деца в селски училища в общината. В списъка с разрешените маломерни паралелки с над 10 ученика попадат и няколко училища в областния град Смолян.

/РУМ/