Завършват проучванията в археологическия резерват "Кабиле" от студенти от СУ "Св. Климент Охридски"

Завършват проучванията в археологическия резерват "Кабиле" от студенти от СУ "Св. Климент Охридски"

BOBSTH 10:30:01 14-08-2019
GI1028BO.002
НАР"Кабиле" - студенти - разкопки

Завършват проучванията в археологическия
резерват "Кабиле" от студенти от
СУ "Св. Климент Охридски"


Ямбол, 14 август /Владимир Шишков, БТА/
Завършват тазгодишните проучвания на обекти в Националния археологически резерват /НАР/ "Тракийски и античен град "Кабиле" край Ямбол от студенти втори курс по археология от СУ "Св. Климент Охридски", съобщи пред репортер на БТА научният ръководител на разкопките главен асистент Иван Вълчев.
За шеста поредна година студентите продължават проучванията на сграда от периферията на града от късноримския период - III-IV век. Сградата е построена по време на управлението на император Константин Велики /306-337 г./ и вероятно е била с търговски функции, поради откритите повече от 700 монети през последните пет години. В нея е имало и жилищни помещения, тъй като са запазени глинени водопроводи, канализация и огнище, както и части от предмети на бита. Постройката е изгоряла при готското нашествие през 378 година, поясни Вълчев.
От началото на тазгодишните проучвания в обекта са разкрити около 120 бронзови монети и стотици парчета от гръцка керамика от района на Атина и от островите Родос и Тасос. Това доказва близките търговски връзки с други страни през тази епоха. Под основите на сградата студентите разкриват и пластове от елинистичната епоха от VI-III век пр.н.е., като проучването предстои.
Финансирането на студентската археологическа експедиция е осигурено от Министерството на културата и ще продължи през следващото лято, допълни Вълчев

/ГИ/