Търсачите на трюфели в Добричкия регион могат да влизат само в горите, отдалечени на 10 километра от свинеферми

Търсачите на трюфели в Добричкия регион могат да влизат само в горите, отдалечени на 10 километра  от свинеферми

BOBSTH 17:54:31 13-08-2019
MH1752BO.012
Добрич - трюфели - ограничителни зони

Търсачите на трюфели в Добричкия регион могат да влизат само в горите, отдалечени на 10 километра от свинеферми


Добрич, 13 август /Юлияна Христова, БТА/
Търсачите на трюфели в Добричкия регион ще могат да влизат само в горите, отдалечени на 10 километра от големите свинекомплекси, като водят със себе си не повече от две кучета и то с ветеринарномедицински паспорт, съобщиха от пресцентъра на областната управа за издадената заповед от областния управител Красимир Кирилов. Горските и ловни стопанства в областта трябва да предоставят на събирачите карти с участъците, в които не могат да упражняват дейността си.
Въведената по-рано забрана да се търсят трюфели и определените 20-километрови зони около големите свинеферми заради опасността от африканска чума породиха недоволство сред хората, които събират горски продукти, припомнят от областната управа.
С новата заповед се определят 10-километрови ограничителни зони около селата Козлодуйци, Дъбовик, Къпиново, Септемврийци, Карапелит, Ловчанци, в които има индустриално свиневъдство. Търсачите на трюфели могат да влизат в горски местности извън тези зони като носят разрешително за ползване на недървесни горски продукти. Хората трябва да ползват обувки, различни от ежедневните, които след това да бъдат дезинфекцирани, се посочва още в заповедта на областния управител. От бранша се задължават да сигнализират органите за бракониери и за евентуално открити мъртви диви прасета.
В Добричка област е обявено бедствено положение заради африканската чума до 2 септември. Досега в региона има само един потвърден случай на болестта при диво прасе, ударено от автомобил в землището на село Дуранкулак.
/МХ/