Съборът "Богородична стъпка" отново събира хиляди участници в курорта Старозагорските минерални бани

Съборът "Богородична стъпка" отново събира хиляди участници в курорта Старозагорските минерални бани

BOBSTH 12:54:31 13-08-2019
IS1252BO.003
Стара Загора - събор - предстоящо

Съборът "Богородична стъпка" отново събира хиляди участници в курорта Старозагорските минерални бани


Стара Загора, 13 август /Румяна Лечева, БТА/
Четиринадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка" на 24 и 25 август в Старозагорските бани отново се очаква да събере над 4000 участници - любители на българския бит и култура. Това съобщават от пресцентъра на общината.
Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество "Одринска епопея"-Стара Загора, кметството на Старозагорските бани, Общество за фолклор, Народно читалище "Христо Ботев 1952" Старозагорски бани.
Началото на програмата е в 9.00 часа на 24 август, а от 11 часа е официалното откриване. Участниците в събора ще се изявяват на две сцени в парка на курорта през целия ден.
Журито, което ще оценява изпълнителите през двата фестивални дни, е в състав: академик Крум Георгиев, академик Кирил Тодоров, доц. д-р Веселка Тончева и доц. д-р Валентина Райчева, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Христо Иванов, гл. худ. ръководител на Общински фолклорен ансамбъл "Загоре" и музикантът Ангел Чакъров.
Съпътстващата програма на събора е богата и интересна. В детските творчески работилници "Съхранено с любов-сътворено с талант" ще има занимания по интереси за малките участници и гости на събора. В къта за приложни изкуства те ще могат да изработят дървени лъжици, стомни, както и да обличат и рисуват бутилка. Много забавление ще предложи разучаването на игрите "Пускам, пускам кърпа", "Криеница", "Сляпа баба" и др.
Самодейни състави ще посрещат гости на раздумки с билков чай и ръжено кафе, живата традиция "Добра среща" ще покажат в Селски двор, ще има демонстрация на традиционни тракийски гозби и на автентични народни носии.
В традиционната Улица на занаятите, майстори от цялата страна ще предлагат стоката си.
За желаещите да посетят природния феномен "Богородична стъпка" организаторите осигуряват и безплатен превоз, тръгващ от центъра на Старозагорските бани./ИС/