Спешна среща с частни ветеринари организира областният управител на Търговище

Спешна среща с частни ветеринари организира областният управител на Търговище

BOBSTH 18:02:31 12-08-2019
GI1800BO.015
Търговище - областен управител - ветеринарни лекари - среща

Спешна среща с частни ветеринари организира
областният управител на Търговище


Търговище, 12 август /Борислав Курдов, БТА/
Спешна среща с ветеринарните лекари на свободна практика, работещи в Търговищка област, организира областният управител Митко Стайков. Целта на разговорите е била ветеринарите да се включат активно в борбата със заболяването Африканска чума по свинете, информираха от областната администрация.
По време на срещата, Стайков напомни, че днес е крайният срок за обход на всички населени места в областта, при който да се направят и описи на закланите домашни свине. "Стопаните ще бъдат подпомогнати със средства в размер на 300 лева за дезинфекциране на дворовете", каза още Митко Стайков. И допълни, че "основната цел, към която се стремят всички ангажирани с проблема страни, е на 1 януари 2020 г. в страната да няма нито едно животно в стопанство тип "заден двор", което да не е регистрирано според правилата на сега действащото законодателство.
Ветеринарните лекари споделиха своето виждане за начините на регистрация на домашните животни. Те предложиха общините да бъдат зонирани, което ще позволи всеки ветеринарен лекар да познава стопаните в своя район.
В срещата взеха участие и представители на Областната дирекция по безопасност на храните в Търговище./ГИ/