На ГКПП в Кардам и Дуранкулак са конфискувани близо 160 килограма месо и колбаси от туристи

На ГКПП в Кардам и Дуранкулак  са конфискувани близо 160 килограма месо и колбаси от туристи

BOBSTH 16:53:01 12-08-2019
GI1651BO.004
Добрич - гранични пунктове - конфискувано месо

На ГКПП в Кардам и Дуранкулак са конфискувани близо 160 килограма месо и колбаси от туристи


Добрич, 12 август /Юлияна Христова, БТА/
На ГКПП в Кардам и Дуранкулак са конфискувани 158 килограма месо и колбаси за седмица от преминаващи туристи, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов на заседание на областната епизоотична комисия. Продуктите са потенциален източник на зараза с африканска чума по свинете.
Д-р Каменов поясни, че храните са конфискувани най-вече от румънски летовници, намерени са и у украинци, като се предполага, че от тях повече продукти са иззети при влизането им в Румъния, чиято граница на изток е външна за Европейския съюз. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните коментира, че в неделя през ГКПП-Кардам на вход и изход са преминали общо 12 000 автомобила, което прави трудна проверката на превозните средства. По думите му още по-усилен трафик ще има през идващите дни, когато се очаква туристите от Румъния да се възползват от дълъг уикенд.
В Добричка област продължават обходите на ветеринарите в т.нар. задни дворове, за да се провери дали са ликвидирани домашните прасета. При инспекцията на екипите принудително са евтанизирани 103 прасета в нерегистрирано лично стопанство край военното летище в Добрич, съобщи д-р Каменов. По думите му всички установени там прасета са били без марка. В Добричка област е обявено бедствено положение заради опасността от африканска чума до 2 септември. На заседанието на областната епизоотична комисия ще бъде обсъдено дали е възможно да бъде облекчен достъпът до горите за събирачите на трюфели, които преди дни се обявиха в Добрич против рестриктивните мерки.

/ГИ/