Томичовият псалтир ще бъде представен за първи път в България

Томичовият псалтир ще бъде представен за първи път в България

BOBSTH 13:07:01 12-08-2019
RM1305BO.015
Велико Търново - Томичов псалтир - пресконференция

Томичовият псалтир ще бъде представен за първи път в България


Велико Търново, 12 август /Марина Петрова, БТА/
Томичовият псалтир ще бъде представен в България. Оригиналният ръкопис от 14 век се съхранява в Държавния исторически музей в Москва и за първи път ще бъде изваден от фондовете на музея, за да бъде показан на българската публика, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново народният представител Валентин Ламбев, инициатор на идеята.
По думите му ръкописът ще бъде представен първо във Велико Търново, а след това в София, тъй като, според изследвачите, той е бил създаден в скрипториите на средновековната столица Търново и монасите от Килифаревската книжовна школа на Теодосий Търновски през 1360 година.
Псалтирът е един от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга наред с Манасиевата хроника от 1344-1345 г. и Лондонското четвероевангелие от 1356 година.
Изработен е на хартия и съдържа 301 листа, илюстриран е със 109 великолепни миниатюри. Бил е предназначен за частна молитвена книга на църковнославянски език, като съдържа не само псалми, но и богослужебни текстове, посочи изследвачът на ръкописа проф. Димитър Кенанов от Великотърновския университет.
Той припомни, че през 1901 г. професорът в Белградския университет Сима Новакович Томич /1867-1903/ бил командирован от Сръбската академия на науките в областта Македония на тогавашната Османска империя. Наред с останалата си събирателска дейност, той открива няколко древни ръкописа, най-значимият от които е съответният ръкопис, наречен на неговото име Томичов псалтир. Според него ръкописът е изключително произведение на словесното и изобразително изкуство, в което миниатюрите тълкуват църковните текстове.
От 1902 г. псалтирът се съхранява в Държавния исторически музей в Москва. През миналата година народният представител Валентин Ламбев започва кореспондеция с ръководството на музея за представянето на ценната реликва в България.
През есента парламентарна делегация, в чийто състав освен него са депутатите Явор Нотев и Антон Кутев, е посетила Държавния музей в Москва и е получила съгласието псалтирът в продължение на три месеца да бъде изложен в България през тази година.
За инициативата има дадена "зелена светлина" от българското Министерство на културата, посочи Ламбев и уточни, че предстои заедно с Министерството на културата на Руската федерация да бъдат уточнени техническите подробности около пребиваването на средновековния ръкопис у нас.
Според него е добре на 22 септември, Денят на Независимостта, чийто център на честванията е Велико Търново, псалтирът да бъде показан, за да бъде видян от повече хора. Друга идея на инициаторите е да бъде подета акция за реставрация и социализация на археологическите разкопки около Килифаревския манастир, където са творили авторите от Търновската книжовна школа./РУМ/