В Пернишка област започва клане на прасета тип "заден двор"

В Пернишка област започва клане на прасета  тип "заден двор"

BOBSTH 15:10:01 31-07-2019
MH1508BO.030
Перник - прасета - превенция

В Пернишка област започва клане на прасета тип "заден двор"


Перник, 31 юли /Елка Робева,БТА/
Единадесет населени места на територията на общините Перник и Брезник попадат в обсега на спешната превантивна мярка, състояща се в доброволно клане на домашни свине тип "заден двор", съобщи областният управител Ирена Соколова. Това са гр. Брезник, селата Гоз, Бабица, Красава, Арзан, Горни Романци и Брусник в община Брезник, а другите четири - Вискяр, Расник, Дивотино и Радуй са в община Перник. Всички те попадат в 20-километровата зона на свинеферма в село Петърч, община Костинброд.
Соколова посочи, че в община Радомир се отглеждат 509 прасета тип "заден двор" без градската част, в община Брезник - 130, също без градската част, в община Трън - 175 прасета общо в общинския център и селата, в Земен - 69, в Ковачевци - 172 и в община Перник - 207. На специален режим на наблюдение са свинете майки.
Очаква се стриктно изпълнение на разписаната мярка във връзка с проведеното на 29 юли извънредно заседание на Централния епизоотичен съвет.Стопаните имат срок до 2 август да изпълнят предписанието, уточни Соколова. По думите й вече почти ежедневно ще се провеждат епизоотични комисии.

/МХ/