Българи и румънци подготвят рестарта на фериботния терминал в Силистра

Българи и румънци подготвят рестарта на фериботния терминал в Силистра

BOBSTH 08:51:01 25-07-2019
RM0849BO.005
Силистра - фериботен комплекс - рестарт

Българи и румънци подготвят рестарта
на фериботния терминал в Силистра


Силистра, 25 юли /Галина Георгиева, БТА/
Най-късно от януари 2020 г. трафикът на тежки автомобили, в момента преминаващ през Силистра, да бъде отклонен към фериботния комплекс на българския бряг на р. Дунав, намиращ се в западната част на града. Около тази реално осъществимата възможност са се обединили участниците в поредната междуинституционална българо-румънска среща във връзка с подготовката на рестарта на линията на Фериботен комплекс "Силистра - Кълъраш", съобщиха от пресцентъра на Областна администрация в Силистра.
В срещата, осъществена по покана на областния управител Ивелин Статев, освен неговият заместник Илиян Великов, са участвали също представители на ДП "Пристанищна инфраструктура" в лицето на Ангел Забуртов - генерален директор, и Мариян Господинов - директор на дирекция "Опериране и експлоатация на пристанищни терминали" във Варна. Местното самоуправление е било представено от д-р Мария Димитрова - председател на Общински съвет Силистра. От Република Румъния в работата на форума се е включил Василе Александру от град Кълъраш, предвид факта, че по-големият от двата действащи ферибота след ГКПП Силистра е собственост на Окръжен съвет Кълъраш.
Според представителите на ДП "Пристанищна инфраструктура", терминалът никога не е бил "затварян" и не е бил лишаван от правото да приема кораби, но след 2012 г. не е имало желаещ превозвач да се възползва от изградената с европейски пари инфраструктура. Понастоящем има уникална възможност тя да заработи отново и да освободи град Силистра от преминаващите тирове, както и от други тежки автомобили.От румънска страна са заявили гаранции, че са в състояние в близките месеци да се подготвят в техническо отношение, за да бъде пренасочен трафикът. За целта са необходими нови двигатели на корабите, за да могат за по-кратко време да превозват товарите от българския бряг до съоръженията на пристан "Кичу". По този начин ще се скъси времето за чакане от страна на клиентите, ползващи превозвачите, и ще се оптимизира работата на ферибота.
За рестарта на комплекса не са необходими административни актове и допълнителни споразумения, освен решение на Смесената българо-румънска комисия за фериботни превози на базата на съществуваща двустранна спогодба, тъй като собственикът на ферибота - ДП "Пристанищна инфраструктура", е и оператор, разполагащ с тарифа за услугата. Румънската страна е в ролята на корабен оператор - превозвач, ползовател на ферибота, определящ разписанието за движение на корабите.


/РУМ/