Двойно повече български деца преминават тази година обучение в Космически лагер в Турция

Двойно повече български деца преминават тази година обучение в Космически лагер в Турция

BOBSTH 11:38:01 22-07-2019
IS1136BO.003
Хасково - космически лагер - деца

Двойно повече български деца преминават тази година обучение в Космически лагер в Турция


Хасково, 22 юли /Николай Грудев, БТА/
Почти двойно повече български деца в сравнение с минали години преминават това лято обучение в Космически лагер Турция /Space Camp Turkey/. Общо 104 малчугани на възраст между 9 и 15 години вече бяха или пък тепърва ще посетят базата в град Измир, съобщи координаторът на програмата за България Гергана Райжекова на пресконференция в община Хасково. От 2003 година, когато започва изпращането на деца, броят им до тази година е достигал най-много 60-70 годишно, уточни тя.
В лагера, изграден по модел на НАСА, децата се тренират и се обучават в най-съвременни симулатори и тренажори, работят в екип, усвояват знания за космоса, участват в изследователски мисии, изследват небето през телескоп, играят, сприятеляват се с връстници от целия свят, припомни Райжекова. Участниците във вълнуващия едноседмичен престой в лагера се избират с конкурс.
Община Хасково отпусна една пълна стипендия от 1250 долара и две по половината от сумата - 625 долара на класиралите се на конкурса хасковлийчета Стефан Васев, Екатерина Радева и Диана Маринова, посочи Светла Табакова от местната администрация. Трите завърнали се от югоизточната ни съседка деца разказаха за изпълненото с много емоции и оставило дълбоки впечатления пребиваване в лагера.
Тяхното участие за пореден път ме убеждава, че в Хасково расте много талантливо поколение, каза кметът Добри Беливанов, който пожела на малките един ден да бъдат в екипа, който подготвя експедиция до Марс.


/ИС/