С поклонение пред паметника на Левски в Ловеч бяха отбелязани 182 години от рождението му

С поклонение пред паметника на Левски в Ловеч бяха отбелязани 182 години от рождението му

BOBSTH 19:58:31 18-07-2019
PP1957BO.026
Ловеч - Васил Левски - годишнина

С поклонение пред паметника на Левски
в Ловеч бяха отбелязани 182 години
от рождението му


Ловеч, 18 юли /Даниела Балабанова, БТА/
С гражданско поклонение пред паметника на Васил Левски в Ловеч бяха отбелязани 182 години от рождението му. Да се поклонят пред най-големия паметник на Апостола дойдоха ръководството на община Ловеч, Ловчанският митрополит Гавриил, представители на духовенството, на институции.
"Важно е в днешния ден да си спомним някои от най-героичните образи на Васил Левски, важно е да си припомним онези свидни за всеки българин изречения, изговорени от него. Дякона, който пее във варошлийската църква, лъвското му име е Левски. Левски - европеецът, за който всички народи са равни, Левски, който ни учеше да си казваме кривиците един другиму право в очите и който каза: "Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си". Този именно пример, тази свята саможертва увеличават обема на българското в България", каза в словото си кметът на Ловеч Корнелия Маринова.
Ловчанският митрополит Гавриил, който по-рано днес отслужи панихида за Апостола в храма "Успение Богородично", призова ние, благодарните потомци, да помним нашите светци, да подражаваме на тяхната любов към Господа, на тяхната самопожертвователност и учим децата на тази саможертва в името на ближния, защото "когато човек е готов да се саможертва, то той наистина обича и може да бъде наистина обичан".
Пред паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя. Програмата в Ловеч продължава със спектакъл на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл на сцената в средновековната крепост.
/ПП/