Община Враца предприе превантивни мерки заради случай на Африканска чума при дива свиня

Община Враца предприе превантивни мерки заради случай на Африканска чума при дива свиня

BOBSTH 19:30:01 18-07-2019
PP1928BO.024
Враца - АЧС - превантивни мерки

Община Враца предприе превантивни мерки
заради случай на Африканска чума
при дива свиня


Враца, 18 юли /Ива Спасова, БТА/
Община Враца предприема превантивни мерки заради установен случай на Африканска чума при отстреляна дива свиня в дивечовото стопанство "Дъбника" и огнището на заболяването при домашни свине в Мизия, съобщиха от общинския пресцентър.
Решението е взето на състоялото се днес извънредно заседание на Общинската епизоотична комисия. В дивечовото стопанство е създадена двукилометрова зона, която се обхожда всеки ден от служители на горските стопанства и от ловци.
Експерти от областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните са припомнили, че стопаните на домашни свине трябва да ги отглеждат в затворени помещения, за да се избегне зараза от преносители. Фуражите, с които се хранят животните, също трябва да се съхраняват в добре затворени съдове.
На извънредното заседание кметовете и кметските наместници на населените места са получили допълнителни указания какво трябва да се предприеме при съмнение за болни животни в личните стопанства. Дадени са информационни материали за болестта, които ще бъдат разпространени във всички села и в кварталите на Враца.
/ПП/