Изпразването на контейнерите със серовъглерод на площадката на бившия завод "Химко" започва по план на 15 юли

Изпразването на контейнерите със серовъглерод на площадката на бившия завод "Химко" започва по план на 15 юли

BOBSTH 16:28:01 12-07-2019
GI1626BO.023
Враца - серовъглерод - контейнери - изпразване

Изпразването на контейнерите със серовъглерод на площадката на бившия завод "Химко" започва по план на 15 юли


Враца, 12 юли /Ива Спасова, БТА/
Изпразването на контейнерите със 110 тона серовъглерод и извозването на продукта от площадката на бившия торов завод "Химко" край Враца започва на 15 юли по утвърден план за действие, съобщи на пресконференция областният управител Малина Николова.
Днес на съвещание под ръководството на областния управител на Враца собственикът на контейнерите със серовъглерод - фирма "Камибо", и фирмата "Балкан ресурс", която е ангажирана с дейностите по изпразването на съоръженията, са представили план за действие, график и схема за операциите, както и необходимите сертификати. Представените документи са съгласувани и одобрени от всички ангажирани с дейностите институции и контролни органи. В неделя планът за действие ще бъде тестван на площадката, както и ще бъде взета втора проба от басейните, в които се съхраняват контейнерите с потенциално опасния химически продукт, каза още Малина Николова. Тя допълни, че през изтеклата седмица площадката около съоръженията е подготвена за предстоящата операция с помощта на общинското предприятие "Благоустройство и комунално стопанство".
Автоцистерните, които са снабдени със системи за сигурност от висок клас, за превозване на серовъглерода вече се намират на площадката, обясни управителят на "Балкан ресурс" Емил Иванов. Той допълни, че е монтирана необходимата апаратура за претоварването на продукта от контейнерите в цистерните. Готов е и маршрутът на извозване. Екипът, който ще извършва дейностите също е подготвен, привлечени са и чужди експерти с опит в работата с опасни вещества. Очаква се, всички предвидени дейности в плана да бъдат извършени до края на следващата седмица и серовъглеродът да бъде извозен извън границите на Враца и на страната, каза още Емил Иванов.
Периметърът за сигурност ще бъде определен от полицейски екипи в понеделник, каза кметът на общината Калин Каменов. Той допълни, че по време на извършването на предвидените работи по изпразването и извозването на продукта ще бъде забранено използването на електронни устройства в този периметър. Автоцистерните ще бъдат съпровождани от пилотен полицейски автомобил. Кметът на Враца изрази надежда, че при добри метеорологични условия предвидените операции по изваждането на опасния продукт ще завършат за 5 дни и ще бъде премахната потенциалната заплаха за населението.


/ГИ/