В Плевен известната галерия-дарение "Колекция Светлин Русев" днес празнува 35-годишнина

В Плевен известната галерия-дарение "Колекция Светлин Русев" днес празнува 35-годишнина

BOBSTH 15:43:01 12-07-2019
GI1541BO.019
Плевен - галерия - Светлин Русев

В Плевен известната галерия-дарение
"Колекция Светлин Русев" днес
празнува 35-годишнина


Плевен, 12 юли /Малин Решовски, БТА/
В Плевен галерията-дарение "Колекция Светлин Русев" днес празнува 35-годишнина. Екипът бе поздравен с празника от председателя на Общинския съвет Мартин Митев, съобщиха от пресцентъра.
След благородния жест на Светлин Русев преди 35 години, днес галерията е известен храм на изкуството, който привлича ценители от цял свят, посочват от общината. Сред хората, които полагат грижи за превръщането й в духовен център, са проф. Кирил Мескин и Мария Мескин.
Галерията е разположена от юли 1984 г. в архитектурен шедьовър - сграда, дело на основоположника на съвременната българска архитектура, арх.Никола Лазаров. Посетителите са посрещнати от единствена творба на Светлин Русев в тази галерия - портрет на пророчицата Ванга. На първия етаж са картините от най-известните български художници от първата половина на 20 век. Вторият етаж е отделен за съвременни български художници. Дарението наброява над 400 творби - образци на българското и световно изкуство.
Това е вторият рожден ден, който галерията посреща без своя дарител. Академик Светлин Русев напусна този свят на 26 май 2018 г. Написаното от него на 6 юни 1984 г. звучи актуално и днес: "Възможността, която предоставя родния ми град Плевен да подредя колекцията си така, че да може да звучи в своята относителна цялост, смятам, че не ме лишава от нея. Напротив - фактът, че мога да я споделя с повече хора, я прави повече моя, по-голяма и съдържателна. Всъщност, с течение на времето разбираме, че истинската собственост се оказва не тази, която имаме при себе си, а тази, която носим в себе си. И ако могат повече хора да преживеят болката, радостта и страданието, с които са създавани тези произведения, може би тази "тиха лудост",с която колекционерите събират "съкровищата" си и художниците създават произведенията си, ще има своя истински човешки, творчески и социален смисъл".


/ГИ/