С дефиле в центъра на Силистра приключи международният детски фестивал "Утрешният мир започва с днешното приятелство"

С дефиле в центъра на Силистра приключи  международният детски фестивал "Утрешният мир започва с днешното приятелство"

BOBSTH 18:44:31 11-07-2019
IS1843BO.014
Силистра - международен фестивал - закриване

С дефиле в центъра на Силистра приключи международният детски фестивал "Утрешният мир започва с днешното приятелство"


Силистра, 11 юли /Пеню Николов, БТА/
С дефиле в централната част на Силистра бе закрит тази вечер двайсет и четвъртият Международен детски танцов фестивал "Утрешният мир започва с днешното приятелство". Във фестивала участваха над 320 деца от пет държави.
Бяха предвидени и съпътстващи прояви, като ателие по танци, където участниците разучаваха танците на своите нови приятели от различни държави, играни и тази вечер при закриването на фестивала. Мис Фестивал стана представителката на Грузия Анано Гогитидзе, а Мистър Фестивал - участникът от Унгария Андор Кохут.
"Утрешният мир започва с днешното приятелство"
премина под патронажа на Министерството на културата и на кмета на Силистра Юлиян Найденов.
През тази година международният детски фестивал стана член на CIOFF-България, съобщиха от общината. Националната секция на CIOFF /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства - официален партньор на ЮНЕСКО/ е създадена през 1970 г. и работи за запазване и популяризиране на традиционната култура и нематериалното културно наследство на народите. С членството в CIOFF-България детският фестивал е включен в Световния календар на CIOFF и популяризиран по света.
Фестивалът "Утрешният мир започва с днешното приятелство" като първи за България се открива през 1994 година. Основатели са председателят на Сдружението на детско-юношеските хореографи в България Агрипина Войнова и силистренският хореограф Йордан Филипов. През годините в Силистра са гостували детски танцови състави от Европа, Азия, Америка и Африка.


/ИС/