Фотоизложба пренася разградчани в живописното унгарско селище Холокьо

Фотоизложба пренася разградчани в живописното унгарско селище Холокьо

BOBSTH 16:16:01 11-07-2019
PP1614BO.029
Разград - библиотека - фотоизложба

Фотоизложба пренася разградчани
в живописното унгарско
селище Холокьо


Разград, 11 юли /Садет Кърова, БТА/
Фотоизложба пренася разградчани и гостите на града в живописното унгарско селище Холокьо. Експозицията бе открита в началото на седмицата във фоайето на Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев" и се радва на голям интерес, съобщи Димитър Петров от културната институция.
Фотографиите, подредени в 40 табла, показват гледки от етнографското селище Холокьо, наречено "живото село", и околностите му. Това е първото сeло в света, включено в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Всички постройки в старата му част са в архитектурен стил "палоц", обяснява Петров.
Посетителите на етнографската фотоизложба ще имат възможността да се "потопят" в къщите-музеи на селото, на куклите, на пощите и на царевицата, на народното изкуство. Включени са кадри от многобройните занаятчийски ателиета, както и снимки на жители на селото, облечени в традиционни носии. Показани са също емблематичната за Холокьо сграда - католическата църква с дървена кула и покрив с дървени шинди, и издигащата се над селото крепост, построена още през ХIII век.
Експозицията е предоставена от Унгарския културен институт, чрез сдружението "Световното културно наследство на Холокьо", посочи Петров. Той заяви, че Разградската библиотека си сътрудничи успешно с Унгарския културен институт и реализира по три изложби най-малко на година, изразяващи унгарския бит, култура, душевност и близки връзки с нашата страна.
Фотоизложбата "Холокьо, живото село" ще може да бъде разгледана във фоайето на библиотеката в Разград до края на месеца.
/ПП/