Кметът на София и директорът на "Националната система 112" подписаха споразумение за сътрудничество

Кметът на София и директорът на "Националната система 112" подписаха споразумение за сътрудничество

BOBSTH 15:58:01 11-07-2019
GI1556BO.019
споразумение - тел. 112 - Столична община

Кметът на София и директорът на "Националната система 112" подписаха споразумение за сътрудничество


София, 11 юли /Ирина Симеонова, БТА/
Кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на "Националната система 112" - МВР Цветомир Цеков подписаха споразумение за сътрудничество.
Цеков посочи, че с подписаното споразумение отбелязват нов етап в сътрудничеството между двете ведомства за оказване на помощ и превенция при защита на столичани. Той отбеляза, че допълват съществуващото споразумение с по-ясни и разширени отговорности за оказване на помощ.
Сигналите, подавани на тел. 112 към структурите на Столичната община /СО/ са два типа - от компетенциите на общинските администрации; и сигнали, които са в компетенциите на службите за спешно реагиране /пожарна безопасност и защита на населението, полиция, спешна медицинска помощ, планинска спасителна служба/, и са свързани с помощта и ресурса, който оказва СО на тези служби. Първия тип обаждания за първото полугодие на 2019 г. са 14 140, а вторите - около 10 000, посочи Цеков, който благодари за доброто сътрудничество със служителите на СО.
Цеков отбеляза, че те подготвят изграждането на нова система за приемане на спешни повиквания, която ще свърже всички системи на службите, които оказват помощ на гражданите, в една единна платформа.
Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че през годините са изработили в СО много успешни и иновативни модели за реакция при различни бедствия, аварии и кризи, както и за превенция. Това е благодарение на добрата координация и доброто сътрудничество с всички служби, каза кметът. Тя посочи, че СО е била първата, която през 2015 г. е инициирала и създала работна станция на системата 112 в центровете на общината за видеонаблюдение и за реакция при криза Според нея това намалява времето за реакция при кризисна ситуация и създава много по-добра среда и възможност за координация с останалите служби. Тя посочи, че при, че в НСОРБ са презентирали тази координация и партньорството си с "Националната система 112".
Кметът на София коментира и представения днес сигнал на неправителствената организация "Спаси София" за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Тя посочи, че от месеци текат проверки, цялата информация се намира в прокуратурата и са сезирани всички европейски органи и компетентни служби.

/ГИ/