Започва фестивалът "Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство"

Започва фестивалът "Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство"

BOBSTH 10:52:31 15-06-2019
MM1051BO.007
Пловдив - фестивал - историческо и културно наследство

Започва фестивалът "Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство"


Пловдив, 15 юни /Таня Благова, БТА/
В града на тепетата започва фестивала за историческо и културно наследство "Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство", съобщиха от Фондация "Пловдив 2019". Той е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата и ще се проведе на днес и утре в парк "Лаута".
Предвидени са автентични възстановки, обхващащи периода от ранната античност, преминаващи през римската епоха, средните векове и Възраждането. Отвъд пределите на времето и пространството посетителите ще се срещнат с траки, скити, римляни, готи, ромеи, българи от ранното средновековие, рицари от Филипополско херцогство и кръстоносните походи, българи от Второто българско царство, хайдути от Възраждането, четници от борбите за национално освобождение и участници в Съединението.
Хилядолетната история на Пловдив, неговата култура, бит и традиции ще бъдат съживени от възстановчици и занаятчии от цяла България в партньорство с гости от Франция. В програма на фестивала са включени още изработването на занаятчийски изделия, характерни за съответните исторически периоди, езда, стрелба с лък, монетосечене, кулинарни изкушения. Забавни игри, изненади и специални награди очакват малките посетители, които ще се запознаят и научат подробности от историята на Пловдив. За по-големите са предвидени Античен театър "Жените в народното събрание" от Аристофан и концерт на Freija - музикален проект, вдъхновен от скандинавската митология и нордически фолклор.
Организаторите на фестивала са: Сдружение с нестопанска цел "Заедно за личностно развитие" - Пловдив, "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол" - Варна, Сдружение "Дукс Антика" - Свищов и Сдружение за исторически възстановки "Филипопол" - Пловдив.

/ММ/