Кметът на Разград д-р Валентин Василев откри историческия фестивал "Античният Абритус"

Кметът на Разград д-р Валентин Василев откри историческия фестивал "Античният Абритус"

BOBSTH 09:53:01 15-06-2019
MM0951BO.001
Разград - исторически фестивал - старт

Кметът на Разград д-р Валентин Василев откри историческия фестивал "Античният Абритус"


Разград, 15 юни /Мариета Китанова, БТА/
С триумфален парад започна снощи Историческият фестивал "Абритус". Дефилето на гостуващите над 100 участници от 6 групи за исторически възстановки от България, Италия и Румъния се отправи с римски и варварски възгласи от центъра на града към Археологически резерват "Абритус".
Преди парада кметът на Разград д-р Валентин Василев откри събитието, като приветства гостите. Той получи послание от Рим към днешните жители на древния Абритус в стила на риториката от античността. Всяка от групите направи кратка демонстрация на бойни техники и древни ритуали. Впечатляващ концерт изнесе инструменталната формация "Булгара" . Вечерта завърши ефектно със зрелищен пиро-мюзикъл с лазерни ефекти.
Днес от 10.00 часа в Регионалния исторически музей започва играта за деца "Търсачи на съкровището". Участниците ще преоткрият най-голямата златна монетна находка от късната античност в българските земи. През целия ден в Археологически резерват "Абритус" римският походен лагер и варварският лагер ще бъдат отворени за посетители. Императорът ще приеме строя на римските легиони. В дневната фестивална програма се предвиждат възстановки и атракции, гладиаторски битки, демонстрация на бойна техника, военни и духовни практики и ритуали, спортни състезания, антични танци, антична музика на инструменти от древната епоха, кулинария. Кулминацията ще бъде в 19 ч. с конно шоу и възстановка на битката от 251 г., в която са загинали двама римски императори - Деций Траян и синът му Херений Етруск.


/ММ/