Свиленград се присъедини към Европейската мрежа за нулеви отпадъци

Свиленград се присъедини към Европейската мрежа за нулеви отпадъци

BOBSTH 15:31:32 14-06-2019
MH1530BO.017
Свиленград - нулеви отпадъци - присъединяване

Свиленград се присъедини към Европейската мрежа за нулеви отпадъци


Свиленград, 14 юни /Николай Грудев, БТА/
Свиленград вече е на картата на Zero Waste Europe /Европейска мрежа за нулеви отпадъци/ и стана първата българска община, възприела подхода "Нулеви отпадъци", за да се придвижи към кръгова икономика. Това съобщи пресцентърът на местната администрация.
Градът получи европейско признание и се отличи като новатор в опазването на околната среда чрез различни методи и проекти. Затова той бе поканен да се включи в Европейската мрежа за нулеви отпадъци от екологично сдружение "За Земята" - българския член на Европейската мрежа за нулеви отпадъци, припомниха от общината.
От там уточниха още, че организацията има за цел общините, които са част от нея, да постигнат под 100 кг. смесени отпадъци на човек годишно, докато останалите се използват повторно, компостират и рециклират.
"Тази новина ни зарадва много и сме сигурни, че амбицията и усилията на Свиленград ще вдъхновят още български общини да се включат към Европейската мрежа за нулеви отпадъци и да се превърнат в пример на Балканите и отвъд", е заявила в писмо Есра Тат, директор на Европейска мрежа за нулеви отпадъци.
"Свиленград е пионер в разделното събиране на отпадъците в България. Ние сме първата община, въвела метода на разделно събиране "от врата до врата" с цел улеснение на гражданите, и постигнахме много добри резултати и по-чиста околна среда", е посочил пред общинския пресцентър кметът на общината инж. Георги Манолов.
/МХ/