Директорът на Плевенския театър участва в среща на Международната театрална асоциация "Седем плюс" в Талин

Директорът на Плевенския театър участва в среща на Международната театрална асоциация "Седем плюс" в Талин

BOBSTH 15:20:01 14-06-2019
PP1518BO.023
Плевен - театър - асоциация

Директорът на Плевенския театър участва в среща
на Международната театрална асоциация
"Седем плюс" в Талин


Плевен, 14 юни /Малин Решовски, БТА/
Директорът на Драматично-кукления театър "Иван Радоев" в Плевен - Васил Василев, е на тридневно посещение в Талин, където участва в работна среща на Международната театрална асоциация "Седем плюс", съобщиха от театъра в Плевен.
Партньори в асоциацията са театри от Полша, Литва, Естония, Русия, Сърбия, Северна Македония и България. Това е първото събиране на членовете на организацията след учредяването й през февруари в Плевен. На него те обсъждат бъдещи съвместни проекти и дейности.
Първите прояви на новото театрално обединение започнаха. Трупата на Плевенския театър получи покана и през март, със спектакъла "Вишнева градина" от Чехов, се представи на Балканския театрален фестивал "Театър на кръстопът" в Ниш, Сърбия, посочват от културния институт.
В началото на юни във "Вене театър" в Талин, Естония, се е състоял майсторски клас на световноизвестния лайтдизайнер Александър Мустонен от Финландия. Участвали са представители на всички театри от асоциацията, като Плевен е представен от Станислав Минков и Кирил Иванов. Майсторският клас е бил част от серия курсове за повишаване на квалификацията на техническия персонал на театрите.
Преди дни в Плевенския театър е приключил първият майсторски клас по сценичен глас. По темата за съвременни техники - "Между техниката и изкуството - свободата на гласа", е работила с цялата актьорска трупа на Плевен Олга Полевикова - директор на Руския драматичен театър във Вилнюс, Литва.
/ПП/