Вкусът и романтиката на Средновековието ще "оживеят" на Царевец за пета поредна година

Вкусът и романтиката на Средновековието ще "оживеят" на Царевец за пета поредна година

BOBSTH 11:37:31 13-06-2019
MH1136BO.014
Велико Търново - фестивал - средновековие

Вкусът и романтиката на Средновековието ще "оживеят" на Царевец за пета поредна година


Велико Търново, 13 юни /Марина Петрова, БТА/
Вкусът и романтиката на Средновековието ще "оживеят" на Царевец за пета поредна година, съобщиха от пресцентъра на община Велико Търново.
Крепостта "Царевец" ще е естествен декор на Международния фестивал "Средновековен Търновград".
Битът, занаятите, изкуствата и войнските умения от средновековна България, Византия и Европа от XII-XIV век ще бъдат представени на историческия хълм.
В зрелищните възстановки ще участват над 140 реконструктори от България, Италия, Румъния, Сърбия и Украйна.
Организатори са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей и Дружество "Традиция" - клон Велико Търново.
През тази година във фокуса на форума са вкусът и кухнята на средните векове. Участниците на място ще приготвят ястия от епохата на Второто българско царство, от Византия, Англия, Русия, Скандинавието и Средиземноморието.
За посетителите ще има дегустации на медовина, бира, манастирска и войскова храна от периода XII-XIV век. За първи път ще се състои боен турнир "Болярски меч", ще има реконструкция на завръщането на славните средновековни войни от поход, интересни ще бъдат бойните демонстрации "Справедливо възмездие".
Програмата на фестивала ще започне на 28 юни /петък/ от 19.30ч. с концерт и огнено шоу "Звезди над средновековен Търновград" в Двореца на Царевец, с участието на българската група "Ериней" и украинските трубадури "Spiritual Seasons".
Официалното откриване ще е от 10,00 часа на 29 юни /събота/ на площад "Цар Асен I", където ще се представят всички български и чуждестранни участници. Фестивалът ще продължи и в неделния ден.
/МХ/