Националните награди "Христо Г. Данов" тази година ще бъдат връчени в осем категории

Националните награди "Христо Г. Данов" тази година ще бъдат връчени в осем категории

BOBSTH 11:30:31 13-06-2019
MH1129BO.013
Пловдив - литература - национални награди

Националните награди "Христо Г. Данов"
тази година ще бъдат връчени
в осем категории


Пловдив, 13 юни /Дима Шопова, БТА/
Националните награди за принос в българската книжовна култура "Христо Г. Данов" тази година ще бъдат връчени в осем категории. Престижните отличия ще бъдат връчени утре следобед на специална церемония в къщата-музей "Христо Г. Данов" в Стария Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Отличените в отделните категории ще бъдат определени непосредствено преди началото на церемонията на заседание на специалното жури.
Носителят на наградата за цялостен принос в националната книжовна култура се определя от министърът на културата.
Номинираните в раздел Българска художествена литература са Владимир Зарев за романа "Чудовището", Елена Алексиева за романа "Свети вълк", Чавдар Ценов за романа "Накъде тече реката". За Преводна художествена литература са класирани Лиляна Табакова за превода на "Бестиарий" от Хулио Кортасар, Нева Мичева за превода на "Разговорите" от Сесар Айра и издателство "Парадокс" за поредица от книги на Светлана Алексиевич.
Останалите категории, в които също има по три номинации са: Хуманитаристика, Изкуство на книгата, Издание за деца, Представяне на българската книга, Библиотеки и библиотечно дело и Електронно издаване и нови технологии.
/МХ/