Буферен паркинг е изграден в Русе

Буферен паркинг е изграден в Русе

BOBSTH 11:53:32 12-06-2019
PP1152BO.007
Русе - паркинг - буферен

Буферен паркинг
е изграден
в Русе


Русе, 12 юни /Мартин Пенев, БТА/
Първият буферен паркинг в Русе вече функционира в квартал "Дружба 3". Той е изграден по проекта "CIVITAS ECCENTRIC - Иновативни решения за устойчива мобилност на хора в периферните градски квартали и товарна логистика без вредни емисии в градските центрове", съобщиха от общинската управа.
Паркингът, който разполага с 41 места, от които четири са за хора с увреждания, ще функционира на принципа "Паркирай и пътувай". Той ще предоставя възможност на живеещите в района и гостите на града да оставят личните си автомобили и да използват градския тролейбусен транспорт. Цената за ползване на услугата е 2,50 лв., като включва престой на паркинга и две пътувания с тролей (от/до буферния паркинг) в рамките на 24 часа. Заплащането ще може да се осъществява по всяко време на денонощието чрез есемес.
Идеята на проекта е използването на лични автомобили да се замени с екологично по-чист начин на придвижване, като община Русе предвижда изграждането на още буферни паркинги, ако има интерес към услугата.
От местната управа припомнят, че в рамките на проекта от 10 май т.г. функционира и експериментална нощна линия на градския транспорт.
/ПП/