Нивото на Дунав в Силистренско се повишава, но е далеч от критичното

Нивото на Дунав в Силистренско се повишава, но е далеч от критичното

BOBSTH 11:45:01 12-06-2019
GI1143BO.014
Силистра - Дунав - кризисен щаб

Нивото на Дунав в Силистренско се повишава,
но е далеч от критичното


Силистра, 12 юни /Пеню Николов, БТА/
Нивото на Дунав в Силистренско се повишава, но е далеч от критичното, бе съобщено на състоялото се заседание на Областния кризисен щаб в Силистра. Сега информация за обстановката се събира три пъти в денонощието. Но при необходимост ще се събира и обобщава на четири или на два часа.
Нивото на реката край Силистра днес 705 при критично 777 сантиметра, а край Тутракан - 750 при критично 790 сантиметра. Дигите на язовирите и дигата на Дунав се наблюдават. В заседанието на Областния кризисен щаб не участваха представители на четирите крайбрежни общини Главиница, Силистра, Ситово и Тутракан. На кметовете е разпоредено да свикат спешно общинските щабове и да се обсъди обстановката по места.
Няма нарушения на водоподаването и заедно с Регионалната здравна инспекция/РЗИ/ се извършва мониторинг за качеството на питейната вода. Пречиствателната станция в Силистра работи нормално, наблюдава се и нивото в районите на помпените станции на "Напоителни системи", бе съобщено на заседанието на щаба. Съобщено бе, че в Силистра има машина за пълнене на торби с пясък и техника за извозване, като може да се ангажира и фирма "Пътперфект - Т".Осигуряването на пясък и заплащането е ангажимент на общините.

/ГИ/