Изложба в Димитровград популяризира трудното и неглижирано изкуство на мозайката

Изложба в Димитровград популяризира трудното и неглижирано изкуство на мозайката

BOBSTH 10:52:32 12-06-2019
GI1051BO.009
Димитровград - изложба - мозайка

Изложба в Димитровград популяризира
трудното и неглижирано изкуство
на мозайката


Димитровград, 12 юни /Николай Грудев, БТА/
Изложба с около 70 творби на над 40 автори от балканските страни в художествената галерия "Петко Чурчулиев" в Димитровград ще популяризира изкуството на мозайката. Експозицията се открива утре в голямата зала на галерията, съобщиха оттам.
Тя е втора част и продължение на първото издание на международната изложба "Балкански мостове" от 2017 г. в Пловдив, в която след селекция на независимо жури са одобрени участници и творби във форума, съобщи галеристът Антоанета Станчева.
По нейни думи жанрът е много трудоемък, за един ден творецът успява да сглоби едва 7 сантиметра, а цялостното произведение се ражда за период от половин до една година. В миналото стилът е бил подчинен на тоталитарната идеология и най-често е бил използван в утвърждаващи режима монументи. Това е и причината за неговото неглижиране в продължение на години, поясни Станчева.
Инициативата на куратора на изложбата Крум Шаранков е да се покаже сегашната освободеност и независимост на специфичното изкуство. Голям е броят на младите автори, като на много високо ниво са тези от сръбската школа, посочи още Станчева. Проявата е подкрепена от фондация "Пловдив 2019", общинския институт "Старинен Пловдив" и частни спонсори.


/ГИ/