В Търговище започват Празници на женските и девически хорове "Проф. Лилия Гюлева"

В Търговище започват Празници на женските и девически хорове "Проф. Лилия Гюлева"

BOBSTH 10:21:31 12-06-2019
GI1020BO.007
Търговище - девически хорове - празници

В Търговище започват Празници на женските и девически хорове "Проф. Лилия Гюлева"


Търговище, 12 юни /Боряна Димитрова, БТА/
В Търговище ще се проведат 11-те Празници на женските и девически хорове "Проф. Лилия Гюлева" /14-16 юни/. Ще участват пет хора от България и един от Румъния. Форумът се организира от Представителен женски хор "Златна лира" при Община Търговище и местната администрация, съобщиха от там.
Празниците се провеждат на всеки две години. Целта им е да стимулират развитието на женското и девическо хорово пеене и да съдействат за по-доброто взаимно опознаване на хората в Европа.
Празниците ще бъдат открити на 14 юни вечерта с парад на всички участници. Той ще премине от площад "Ст. Мавродиев" по улица "В. Левски" до централния площад "Свобода". На сцената пред Общината всеки хор ще изпълни по едно произведение.
Официалната концертна програма започва в 18.00 часа в концертната зала на читалище "Напредък-1864" Тя ще бъде с участието на хора домакин "Златна лира", с диригент Илиана Иванова; Детски хор "Дунавски вълни" - Русе, с диригент Весела Тодорова и Детски хор "Добри Христов" - Варна, с диригент Галина Станишева.
На 15 юни вечерта в концертната зала читалището ще се изявят Девически хор "Carmen Argessi" - Питещи, Румъния, с диригент Корнелия Йонеску; Дамски хор "Тримонциум" - Пловдив, с диригент Ваня Атанасова и Вокален ансамбъл "Фортисимо" - Бургас, с диригент Милена Добрева.
Последният концерт в програмата е сборен и ще бъде на 16 юни от 10.00 часа в храм "Св. Йоан Рилски".
Според регламента на Празниците, всеки хор ще представи 30-минутна програма, като в репертоара трябва да е включена най-малко една песен от български композитор.
Входът за концертите е свободен.

/ГИ/