Летният театър "Кайлъка" откри сезона си с мегапродукция на "Кармина Бурана" с диригент Найден Тодоров

Летният театър "Кайлъка" откри сезона си с мегапродукция на "Кармина Бурана" с диригент Найден Тодоров

BOBSTH 10:53:31 08-06-2019
PP1052BO.006
Плевен - летен театър - нов сезон

Летният театър "Кайлъка" откри сезона си
с мегапродукция на "Кармина Бурана"
с диригент Найден Тодоров


Плевен, 8 юни /Малин Решовски, БТА/
Летният театър "Кайлъка" откри новия си сезон с мегапродукция на "Кармина Бурана" от Карл Орф - изпълнение на Плевенската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров - тазгодишният носител на националната награда "Музикант на годната".
Избрах това произведение, защото излиза от рамките на класиката и, в същото време, е станало класика, каза за БТА маестро Тодоров. "Хората се страхуват от класиката, но въпреки това обичат "Кармина Бурана". Случва се в живота си да познават тази музика, но да не знаят, че е от тази творба. Тя създава представа за тържественост, за грандиозност, за нещо велико, а всъщност разказва за нещата от живота", посочи известният български диригент.
Спектакълът снощи започна внушително - с "Колелото на съдбата", и така завърши, а в останалите картини разказа по любопитен начин за проблемите и изкушенията на обикновените хора. На "сцената под звездите" се изявиха Мария Цветкова /сопран/, Александър Крунев /баритон/ и Валери Георгиев /тенор/, и три хорови състава - "Гена Димитрова", хорът на Русенската опера и детският хор "Звъника".
"Кармина Бурана" е едно от най-трудните за хор произведения, заредено с философия, носещо много заряд, и затова хор "Гена Димитрова" обича да го изпълнява, каза за БТА диригентът Анелия Дечева. За децата това бе голямо предизвикателство - те научиха текста наизуст и казаха, че харесват тази музика и се чувстват щастливи да я изпълняват, допълни Ваня Делийска - диригент на хор "Звъника".
Публиката подкрепи с аплаузи и изявата на балета на читалище "Съгласие 1869" с ръководител Маня Николова.
Следват още зрелищни представления в летния театър. На 18 юни е спектакълът "За сватбите" на Камен Донев, който в ролята на учителя ще представи песни, танци и истории из балканските земи. На 25 юни е концертът "Звездите на България - Най-големите хитове" с Маргарита Хранова, Йордан Караджов, Роси Кирилова, Орлин Горанов, Кристина Димитрова, "Трамвай номер 5", Владислав Славов, Мими Иванова, Петя Буюклиева, Христо Кидиков, а специален гост е Мариана Попова. На 26 юни следва продукцията "Как ще ни стигнат американците" на ансамбъл "Българе" по идея и режисура на Христо Димитров, а на 2 юли - концертът "40 години "Сигнал".
Интересът е голям, местата се изчерпват бързо, каза Ваня Михова от билетния център на пл."Свободата". Билети все още има и в мрежата на "Ивентим".
/ПП/