Хористи в международния фестивал "Черноморски звуци" в Балчик ще пробват стъпките на българските ритми

Хористи в международния фестивал "Черноморски звуци" в Балчик  ще  пробват стъпките на българските ритми

BOBSTH 09:10:01 29-05-2019
MM0909BO.004
Балчик - фестивал "Черноморски звуци"

Хористи в международния фестивал "Черноморски звуци" в Балчик ще пробват стъпките на българските ритми


Добрич, 29 май /Юлияна Христова, БТА/
Хористите в международния фестивал "Черноморски звуци" в Балчик ще могат да посвирят на кавал, гайда, да ударят тъпан и да пробват стъпките на българските народни танци, съобщи на БТА за деветото издание на творческата среща артистичният директор на форума д-р Валентина Георгиева. Фестивалът вдига завеса на 5 юни под патронажа на Министерството на културата и на кмета на Балчик Николай Ангелов.
Фестивалната програма приобщава нови жанрове в изкуството. В работилницата за народни танци певците от Европа ще се запознаят с българските народни инструменти и ще танцуват в ритмите на "Калино Радо" в изпълнение на хор "Черноморски звуци", поясни Валентина Георгиева, която е и диригент на формацията. По думите й за първи ще бъде отворена работилница за детски вокални групи, които заедно с композитора Емил Струнджев ще разучат авторската му песен "Бре, Петрунко". Сред най-очакваните събития в афиша е премиерата на песента "Морска приказка", чийто автор д-р Борислава Танева, дъщеря на именития композитор Александър Танев, е посветила на 105-ата годишнина от създаването на балчишкия хор. На сцената ще излязат близо 200 български и чуждестранни хористи, които с поклащане на бутилки с вода, с вдишване и издишване, с плясък на ръцете и със звуците на пианото ще пресъздадат шума на морските вълни.
В дните до 9 юни за отличията на фестивала ще се състезават хорови формации от България, Чехия, Естония, Финландия. В досегашните издания на "Черноморски звуци" са участвали 5100 изпълнители от 138 хорови състава от 22 държави в Европа и Азия, е записано в творческата история на фестивала.

/ММ/