Започнаха националните чествания "Ботеви дни-2019" във Враца

Започнаха националните чествания "Ботеви дни-2019" във Враца

BOBSTH 09:10:01 25-05-2019
GI0908BO.003
Враца- Ботеви дни- откриване

Започнаха националните чествания "Ботеви дни-2019" във Враца


Враца, 25 май /Ива Спасова, БТА/
С церемония по издигане на националния флаг бяха официално открити вчера вечерта честванията "Ботеви дни-2019" във Враца, посветени на 143-годишнина от подвига на Ботевата чета.
Националните чествания се провеждат под патронажа на президента на България. Церемонията започна с започна с кратка театрализация, проследяваща последните дни от живота на Христо Ботев, свързани с парахода "Радецки", прощалното писмо до неговата любима - Венета, както и последните боеве на четата и гибелта на поета.
Кметът на Враца и председател на Ботевския организационен комитет Калин Каменов откри "Ботеви дни-2019" . В словото си той се обърна към родителите да намерят време и заедно с децата си да посетят в тези дни паметните места, свързани с подвига на поета-революционер и четниците, и да им разкажат историята за тях. "Само така, паметта за героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета няма да бъде изгубена", заяви Калин Каменов.
Пред паметника на Войводата на централния площад беше запален вечният огън, символизиращ неугасващия спомен на загиналите за България и поднесен гирлянд от цветя в знак на признателност.
Празничната програма продължи с рецитал, награждаване на победителите от конкурса "С Ботев в сърцето" и концерт на рок-музикантите от "Фондацията". Представено бе и триизмерен лазерен спектакъл, посветен на славянската писменост, делото на видни възрожденци и Христо Ботев.
Днес програмата на "Ботеви дни" продължава с Националния конкурс-рецитал за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза, който започва от 10 часа в Младежкия дом. От 12 часа в пещерата "Леденика" Симфониета-Враца и дамски хор "Враца" ще изнесат традиционния класически концерт. Вечерта от 19 часа на откритата сцена до Общината ще има концерт на Васил Найденов.

/ГИ/