В Плевен над 300 хористи от 11 състава заедно ще изпеят на 24 май "Върви народе възродени"

В Плевен над 300 хористи от 11 състава заедно ще изпеят на 24 май "Върви народе възродени"

BOBSTH 10:05:31 22-05-2019
MM1004BO.016
Плевен - празник - подготовка

В Плевен над 300 хористи от 11 състава заедно ще изпеят на 24 май "Върви народе възродени"


Плевен, 22 май /Малин Решовски, БТА/
В Плевен над 300 хористи се подготвят заедно да изпеят на празника 24 май химна "Върви народе възродени", съобщиха организаторите на честването от общината.
По традиция празничният ден 24 май ще започне с шествие, организираното от Общината, в 10.30 ч. от пл. "Стефан Стамболов". В него ще се включат ученици, учители, студенти и преподаватели от Педагогическия колеж, дейци на културата, изкуството, граждани. Те ще преминат по улица "Васил Левски" и ще стигнат до барелефа на Светите братя Кирил и Методий на едноименната улица. Там ще се влее второ шествие от студенти и преподаватели в Медицинския университет.
Тържественият ритуал ще започне от 11.00 ч. пред монумента в ликовете на Кирил и Методий. След поднасяне на венци и цветя на признателност, участниците в тържеството ще се отправят към пл. "Възраждане". На стълбището на сградата на Областна администрация, срещу Големия фонтан на Водната каскада, ще се състои хоровото изпълнение на химна "Върви, народе възродени". В него ще се включат единадесет хорови формации с над 300 изпълнители. Сред тях са два професионални колектива - хор "Гена Димитрова" и хорът на Северняшкия ансамбъл. Останалите са любителски състави.
Празникът на книгата, където български издателства представят най-новите си книги, ще бъде открит в 12.00 ч. пред Военния клуб, а от 13.00 ч. в галерия "Арт център - Плевен" ще бъдат отличени дейци на изкуството и културата.
Ден по-рано - на 23 май от 17.30 ч. в зала "Катя Попова", награди ще получат възпитаници на детски градини, ученици, учители и директори на детски и учебни заведения./ММ/