Големи щети е нанесла вчерашната градушка в Угърчинско

Големи щети е нанесла вчерашната градушка в Угърчинско

BOBSTH 10:55:01 21-05-2019
RM1054BO.007
Ловеч - градушка - щети

Големи щети е нанесла вчерашната градушка в Угърчинско


Ловеч, 21 май /Даниела Балабанова, БТА/
Големи щети по земеделската продукция е нанесла вчерашната градушка в Угърчинско, най-вече в село Драгана. Комисия от Министерството на земеделието, храните и горите и от Областната дирекция "Земеделие" в Ловеч е в селото, приема заявления за обезщетения от пострадалите стопани и описва последствията. По думите на кмета Печо Иванов реколтата в селото е напълно унищожена. Градушката, която е била с размерите на орех и е валяла около 15-20 минути, е унищожила 15 хиляди декара с рапица и овощни градини край селото. Има и изпочупени прозорци и цигли на къщи. Няма пострадали хора, наводнени домове и засегна инфраструктура.
"Пораженията са тотални, по улиците са нападали дървета и клони, в градините на хората реколтата е унищожена на сто процента. Няма останал стрък, всичко е потрошено", посочи кметът.
Според него най-лошото в случая е, че земеделските стопани нямат застраховки.
От хидрометеорологичната станция в Ловеч съобщиха за БТА, че най-много дъжд е валял в луковитското село Дерманци - 197 литра на кв. метър, където е имало и градушка, гръмотевична буря и силен вятър. Според кмета на селото Николай Зашев няма поражения по реколтата и наводнени къщи.
Градушка е валяла и в Ловеч, Летница и Ябланица. Количествата валежи в останалите райони на областта са били значително по-малки - между 10 и 20 литра на кв. метър.
Нивата на реките Осъм и Вит са далеч под критичните нива./РУМ/