Деца от Плевен ще се учат сами да си приготвят здравословна храна за превенция на диабета

Деца от Плевен ще се учат сами да си приготвят здравословна храна за превенция на диабета

BOBSTH 12:00:01 19-05-2019
IS1159BO.022
Плевен - деца - хранене

Деца от Плевен ще се учат сами да си приготвят здравословна храна за превенция на диабета


Плевен, 19 май /Малин Решовски, БТА/
Деца от Плевен ще се учат сами да си приготвят здравословна храна за превенция на диабета - инициативата е на началното училище "Христо Ботев". Това съобщи за БТА директорът му Цветелин Горанов.
Той уточни, че децата се подготвят да се включат в "Работилничка за лакомства", която ще бъде открита на 22 май в училището с подкрепата на Лайънс клуб "Огледало" - Плевен и Детския диабетен център към държавната университетска болница в града.
Всяка година се увеличава броят на деца с диабет, а проучванията доказват, че храненето има значение и за профилактика и за лечение на това състояние, каза Горанов. Той посочи са решили за "Работилничката за лакомства" да се доверят на компетентните съвети на доц. д-р Чайка Петрова и д-р Ирина Халваджиян, които ще насочат децата, техните родители и педагози как да се приготвя здравословна храна за превенция и контрол на диабета. Албена Дамянова - специалист по хранене и член на Лайънс клуб "Огледало", ще демонстрира идеи за бързо и лесно приготвяне на здравословни десерти, каза директорът.
В работилничката ще вземат участие децата със своите родители и учителите. Всяко дете ще си тръгне със собственоръчно изработени от него здравословни продукти. Родителите и учителите ще получат подарък - книжка с рецепти за 26 здравословни десерти, издадена от Лайънс клуб "Огледало". Рецептите са подходящи за диабетици и за напълно здрави хора, които ценят здравословното хранене, каза Горанов. Той е убеден, че така биха предотвратили риска от диабет, а при децата, които вече имат, биха го контролирали по-добре като ги научат да се хранят по-здравословно.
Работилничката ще отвори врати на 22 май от 17.30 ч. в зала "Европа" на начално училище "Христо Ботев" в Плевен.

/ИС/