Кражбите са най-честите престъпления, извършвани от непълнолетни и малолетни в Търговищко

Кражбите са най-честите престъпления, извършвани от непълнолетни и малолетни в Търговищко

BOBSTH 11:30:01 16-05-2019
PP1128BO.004
Търговище - непълнолетни и малолетни - престъпност

Кражбите са най-честите престъпления,
извършвани от непълнолетни
и малолетни в Търговищко


Търговище, 16 май /Боряна Димитрова, БТА/
Кражбите са най-разпространените престъпления, извършвани от малолетни и непълнолетни през 2018 г. в област Търговище. С регистрирани кражби са 57 деца и младежи, или 55.9 на сто от всички, преминали през Детската педагогическа стая за извършени престъпления. Най-висок е делът на извършителите на домови кражби - 28.1 на сто, следвани от взломните кражби - 17.5 процента, съобщават от Териториалното статистическо бюро - Североизток.
През годината в областта броят на малолетните и непълнолетните, водени на отчет в Детската педагогическа стая за извършени престъпления, е 102. Това е с 3 процента повече в сравнение с 2017 година. Двайсет и петима са на възраст от осем до 13 години.
Други 16 деца и младежи - на възраст от осем до 17 години, са регистрирани за унищожаване и повреждане на имущество; пет - за престъпления, свързани с наркотици; четири - за нанесени телесни повреди.
От статистиката допълват още, че в област Търговище пострадали от престъпления са 59 деца, от които 28 са момчета, а 31 - момичета. Малолетните са 21, а непълнолетните - 38. За периода най-голям е броят на малолетните и непълнолетните, пострадали от кражби, - 12, и от нанесени телесни повреди - осем.
/ПП/