Тематичен семинар "Пчелите и хората - заедно" събира в Търговище пчелари от страната

Тематичен семинар "Пчелите и хората - заедно" събира в Търговище пчелари от страната

BOBSTH 10:46:31 16-05-2019
RM1045BO.010
Търговище - пчелари - семинар

Тематичен семинар "Пчелите и хората - заедно" събира в Търговище пчелари от страната


Търговище, 16 май /Боряна Димитрова, БТА/
Търговище е домакин на първия тематичен семинар на тема "Пчелите и хората - заедно". Целта на форума, който започна днес, е да покаже актуалното състояние - както с добри примери за успешен бизнес и коопериране в бранша, така и с проблемите, които от години очакват своето институционално решение, за опазването на естествените опрашители - пчелите.
"Неволите в сектор пчеларство не търпят отлагане, а решения и то още днес, с участието на всички заинтересовани страни", коментира председателят на Общинския пчеларския съюз Елена Стоилова. По темите ще говорят представители на държавните институции: БАБХ, МЗХГ, експерти в различни области. Партньор на форума е и общинската администрация, която подкрепя този труден поминък, добре познат и с традиции в Търговищкия край.
Здравеопазване на пчелите е първата тема, която разглежда на семинара. Лектор е проф. д-р Калинка Гургулова. Ще бъдат обсъдени още нормативни актове и мерки, регулиращи опазването на пчелите от отравяне, Програма за подпомагане на пчеларството. Вносът на пчелни продукти от страни извън ЕС и влиянието им върху пазара, каза още Стоилова.
Поканени са пчелари и представители на пчеларски организации от цялата страна, в дискусиите ще участват и граждани, с отношение към пчелите и пчелните продукти.
Семинарът се провежда по време на 242-рия Традиционен пролетен панаир в Търговище. На откритите площи пчелари от региона предлагат мед и пчелни продукти по време на фестивала "С дъх на хляб и мед".

/РУМ/