В Плевен отвори врати нова ценна експозиция с керамично изкуство

В Плевен отвори врати нова ценна експозиция с керамично изкуство

BOBSTH 10:32:31 16-05-2019
RM1031BO.009
Плевен - изкуство - керамика

В Плевен отвори врати нова ценна експозиция с керамично изкуство


Плевен, 16 май /Малин Решовски, БТА/
В Плевен отвори врати нова ценна експозиция с керамични изкуство като част от галерията-дарение "Колекция Светлин Русев", съобщиха от общината.
Колекцията привлече вниманието на любителите на изящното изкуство с непоказвани досега керамични пана на един от най-известните български автори в тази сфера - Здравко Манолов и на съпругата му Евгения Манолова. Двамата приживе са подарили на Светлин Русев тези свои 41 творби, а академик Русев ги е присъединил към фонда на своето дарение в Плевен. Двадесет от тях са подредени в новооткрита зала.
Галеристът Антония Караиванова посочи, че Здравко Манолов /1920-2010/ е завършил "Керамика" в НХА - София през 1948 г. в класа на проф. Стоян Райнов, създател е на Националната галерия за декоративно-приложни изкуства в София и неин директор /1976-1991г/. Бил е научен сътрудник в Института по изкуствознание, преподавател в Института по приложно изкуство в Дамаск - Сирия, секретар в секция "Декоративно-приложно изкуство" на СБХ, заместник-председател на творческия фонд на СБХ. Той е удостоен с орден "Кирил и Методий" - Първа степен.
Според кмета на Община Плевен Георг Спартански новата колекция е продължение на делото на Светлин Русев като голям дарител на Плевен, оставил изключително богатство от събраните от него ценни творби за своя роден град.
Заслуга за подходящата атмосфера за първото представяне на ценната керамична колекция имат инструменталистите от Плевенската филхармония Чавдар Вълков - цигулка, и Марина Белчева - виолончело.


/РУМ/