Европейският проект се нуждае от много сериозна промяна, според вицепрезидента Илияна Йотова

Европейският проект се нуждае от много сериозна промяна, според вицепрезидента Илияна Йотова

BOBSTH 16:15:32 15-05-2019
RM1614BO.022
Шумен - вицепрезидент - дискусия

Европейският проект се нуждае от много сериозна промяна, според вицепрезидента Илияна Йотова


Шумен, 15 май /Станимир Савов, БТА/
Европейският проект се нуждае от много сериозна промяна. Още в началото той е определен като проект - нещо което се развива и не е веднъж завинаги дадено. Това каза в отговор на въпрос на репортер на БТА вицепрезидентът Илияна Йотова преди началото на организираната от нея Студентска лаборатория "Тема: Европа" в Аулата на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".
"Какви са предизвикателствата днес, след няколко много тежки кризи - очевидно трябва да има промяна в начина, по който се вземат решенията, в съдържанието на самите политики и в много сериозна реформа по отношение дейността на институциите, механизмите, по които те действат. Като започнете от прословутия брюкселски език, който става все по-далечен и по-неразбираем от европейските граждани и стигнете до съдържанието на самите политики", заяви Йотова.
"Много сериозни регулации имаме в момента там, където те не са необходими и липса там, където пък са много необходими. Последното визирам много слабите текстове в Лисабонския договор по отношение гарантиране сигурността в Европа, борбата с тероризма, миграцията и бежанците". Този договор е като всички останали и когато не работи, той трябва да се променя, заяви вицепрезидентът.
Много ми се иска и чрез вас, и чрез публичното мнение, в следващия мандат на Европейския парламент ролята на България като държава да бъде роля на страна със самочувствие. Всеки един политик, който смята, че може да слуша само какво му казват от Брюксел и да няма аргументи, смелост и хъс да отстоява националния интерес на тази стара държава, не е нито за националното, нито за европейското управление. Второ - да се разберем, че няма някъде един Брюксел, където има едни много мъдри хора, които взимат най-мъдрите решения. "Успешните европейски политики зависят от успешните национални политики и когато нещо не ни харесва, трябва заедно да го променим, а промяната очаквам от вас". С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова завърши обръщението си към студентите в Шуменския университет. Тя отбеляза, че те активно са участвали в предварителните анкети, заедно с други техни колеги от страната и са откроили три основни проблема, които виждат в ЕС - справедливостта и борбата с корупцията; социалната политика, увеличаването на доходите и борбата с бедността, както и темата за сигурността.
Дискусията "Тема: Европа" е част от поредица от срещи, които Йотова прави със студенти. Целта на разговорите е да се чуят позициите на младите за развитието на европейския проект и ролята на България в него.


/РУМ/