Белият щъркел е мотото на традиционния фестивал в пловдивското село Белозем

Белият щъркел е мотото на традиционния фестивал в пловдивското село Белозем

BOBSTH 15:14:31 15-05-2019
MM1513BO.035
Белозем - щъркел - фестивал

Белият щъркел е мотото на традиционния фестивал в пловдивското село Белозем


Белозем, 15 май /Дима Шопова, БТА/
Белият щъркел отново е мотото на традиционния фестивал, който се организира за 14-ти път в пловдивското село Белозем под мотото "Белозем - възможности за развитие на екологичен туризъм". Той ще се състои на 18 май /събота/ в парка на Белия щъркел в селото. Проектът е от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и е под патронажа на МОСВ. Това съобщиха от природозащитната организация.
По време на фестивалa посетителите ще имат възможност да научат как се създава ферма за калифорнийски червеи и био градинка за билки, да видят експозицията на селата от мрежата "Европейско село на щъркелите", да се повозят на екологични превозни средства и да си направят снимка за спомен с "белоземско щъркелово семейство". Ще бъдат наградени победителите от Международния конкурс за рисунка на тема "Белия щъркел". В музикално-танцовата програма ще участват групи от детски градини, училища и състави от 13 населени места от региона. През целия ден, от кулата на парка на Белия щъркел, с бинокъл и зрителна тръба, ще могат да се наблюдават многобройните щъркелови гнезда по покривите на сградите.
През 2005 г. Белозем бе обявено за Еропейско селище на белия щъркел. Миналата година в селото са гнездили 43 двойка, гнездата на 23 от които се намират на покрива на селското училище.

/ММ/