Целта на Webit е да подобри живота на хората и да ги подготви за огромните промени в близко бъдеще, казаизпълнителният председател на фондацията д-р Пламен Русев

Целта на Webit е да подобри живота на хората и да ги подготви за огромните промени в близко бъдеще, казаизпълнителният председател на фондацията д-р Пламен Русев

BOBSTH 16:57:31 13-05-2019
AM1656BO.010
Пламен Русев - Webit - интервю

Целта на Webit е да подобри живота на хората и да ги
подготви за огромните промени в близко бъдеще, каза
изпълнителният председател на фондацията д-р Пламен Русев


София, 13 май /Антоан Николов, БТА/
Целта на Webit е да подобри живота на хората и да ги подготви за огромните промени в близко бъдеще. Това казва в интервю за БТА изпълнителният председател на Фондация Webit д-р Пламен Русев, който е посланик на добра воля на България за дигиталните технологии.
Webit.Festival Europe 2019 - най-голямото събитие за дигитална икономика и иновации в Европа, ще се състои между 13 и 15 май в НДК в София. Общо 450 лектори ще има на Webit. В зала 1 на НДК 4 000 човека ще слушат най-изявените световни лидери, като досега са регистрирани над 10 000 посетители от 118 държави, съобщи д-р Русев. Тази година ще бъдат 6 сцени на Webit с различни тематики. Едната се нарича "industry stage". Там ще говорим за киберсигурност, за отбрана, за финансови технологии, парите и тяхното бъдеще. Другата се нарича "exploratorium". В нея ще обърнем специално внимание на бъдещето на здравеопазването. Има изключителни лектори, демонстрации. Идва световният елит в тази насока, допълва изпълнителният председател на Фондация Webit.
Според д-р Русев развитието на технологиите ще бъде в целия социален спектър на ежедневието ни. "Ще имаме редица възможности и предизвикателства. Технологиите променят начина ни живот и на правене на бизнес. Те ще променят комуникацията, учението и начина, по който ще откриваме какво можем като хора", допълни той.
"Моето послание към хората е те да не пропуснат възможността да се докоснат до бъдещето, което ще бъде показано на Webit. Целият свят вижда в билета си за Webit билет за бъдещето. Вижда възможност да подготви себе си, бизнеса си и децата си", допълни той. Д-р Русев е оптимист, но предупреждава, че технологията е инструмент и всяко негово развитие може да доведе до ползването му както за нещо позитивно и нещо прекрасно, така обаче и да доведе до предизвикателства. Той е на мнение, че благодарение на развитието на технологиите професиите не изчезват, а се видоизменят. Това означава, че хората трябва да са готови да научат нови умения, за да могат да приемат тази промяна и да се развиват, отбеляза той.
"София - дигитална столица" е един от проектите, които са създадени от д-р Русев и които позиционират България на световната карта за иновации. Webit е причината позитивни новини от България да бъдат отразявани в редица световни медии, каза Пламен Русев. Само за три години чрез Webit се промени начина, по който световните медии наричат София - от "столицата на най-бедната държава в ЕС" до "София - дигитална столица", посочи той.
Д-р Пламен Русев е инвеститор, филантроп, предприемач от световна величина, член на Блокчейн обсерватория и на форум на Европейската комисия, както и е в бордове на редица правителствени и неправителствени организации. Неговите инвестиции са в технологични компании в областите дигитално здравеопазване, финанси, блокчейн и електронни спортове. Сред ко-инвеститорите му в различни компании са световни имена като Марк Кюбан и Аштън Кътчър. Д-р Пламен Русев работи активно и в посока развитие на предприемаческата и иновативната екосистеми и налагане на страната ни като лидер в региона и Европа. Д-р Пламен Русев има титла доктор от Медицинския университет "Проф. д-р П. Стоянов", магистър по математика и информатика от Софийския университет "Св. Климент Охридски", бакалавър по маркетинг и мениджмънт от Икономическия университет във Варна, има редица специализации по цял свят. Удостоен е с 2 титли Доктор хонорис кауза от университетите ВСУ, България и от един от най-големите университети в Южна Америка - Удабол.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Какво още предстои в областта на технологиите? Кои направления ще претърпят най-голям напредък в бъдеще? Кои сфери, които доскоро изглеждаха като научна фантастика, скоро ще са ежедневие?
Отговор: Развитието ще бъде в целия социален спектър на ежедневието ни. Ще имаме редица възможности и предизвикателства. Технологиите променят начина ни живот и на правене на бизнес. Те ще променят комуникацията, учението и начина, по който ще откриваме какво можем като хора.
Някои от тези теми изискват задълбочен анализ, доколко е етично нещо да се прави. Други пък са повече от прекрасни, че се случват. Прекрасен е фактът, че вече се правят първите опити за 3D принтиране на органи. Това означава, че хора, нуждаещи се от трансплантация, няма да чакат някой да умре, за да имат право на живот. С развитието на технологиите това няма да бъде така.
От друга страна, бихме могли да бъдем "ъпгрейднати" - т.е. да бъдат увеличени нашите способности. Да виждаме по-добре, да сме по-силни, по-издръжливи, да мислим повече и по-бързо. Подобен тип генни и биотехнологични изменения са изключително сложни, за да бъдат оправдани през призмата "кой не иска нещо такова".
В частта за изкуствен интелект, който се използва за киберсигурност и кибератаки, може да стигнем до изключително красиви картини за нашето развитие, но и до много драматични. Красивите са тези, в които ние ще използваме технологиите, за да живеем по-добре. Животът на един миньор не е сред най-прекрасните на света. Той може да работи труд, който не е толкова тежък и опасен.
Другите ефекти са, че бихме могли да се лишим напълно от личните си данни и пространство, което е много опасно. Технологията е инструмент и всяко развитие може да доведе до ползването му за нещо позитивно, така обаче и да доведе до предизвикателства.

Въпрос: Как да се предпазим?
Отговор: Като не спираме да се образоваме през целия си живот! Всеки трябва да се пренастрои, че образованието и обучението не спира след първите 18-25 години, а е неспирен процес. Тук е много важна ролята на държавата и законодателството. Разбира се, и на Етичния кодекс, върху който ние ще изграждаме тези нови технологични хоризонти, защото те са безкрайни.

Въпрос: Очаквате ли пробив в медицината? Може ли някои да се открие лек за т. нар. нелечими болести?
Отговор: Да, категорично. Очакванията са, че в скоро време много от нелечимите болести сега, ще бъдат преодолени. Но това се е случвало през годините. Благодарение на техническото развитие на човечеството една болест, която е била смъртоносна в година X, по-късно спира да бъде такава, защото са изобретени ваксините или е намерено друго решение. Ние вървим по този път. Ракът беше този, който човечеството откри поради увеличената средна продължителност на човешкия живот. Това не е болест, която тепърва се е появила. Това е бичът на този век, защото средната продължителност на човешкия живот допреди 100 години е била наполовина. Продължителността на човешкия живот не е променена. За сметка на това средната продължителност на човешкия живот е увеличена два пъти. Оптимист съм, че ще открием поредното решение. Това не означава, че няма да се появи поредното предизвикателство след него, с което пак да се борим. Това е нормално за човешкото развитие.

Въпрос: Развитието на технологиите ще променя и естеството на труда и бъдещите работни места ще се различават от настоящите. Как може да се подготвят отсега хората, за да се адаптират по-добре към бъдещата среда?
Отговор: Краткият отговор е да бъдат на Webit. Затова го правим. Целта ни е да създадем една голяма група от хора, които са наясно с това, което се случва, за да бъдат адекватни на промените. Те ще оцелеят и ще бъдат успешни в бъдещето. Имам предвид, че ще оцелеят като функция на своето професионално развитие и реализация. Това са хора, които ще могат да се адаптират. Шофьорите нямат бъдеще като професия, защото колите, които се движат сами, нямат нужда от тях. Много професии ще бъдат променени. Това, че една професия спира да съществува, но се появява нова, означава, че хората трябва да са готови и да научат нови умения.

Въпрос: Има ли опасност развитието на технологията да унищожи повече работни места, отколкото създава?
Отговор: Това е спорът като яйцето и кокошката. Винаги, когато се е появявала нова технология, всички са се страхували, че тяхната работа и живот ще изчезне. Например, железарите в селото са били с ранг на почти божества. С развитието на технологиите се оказва, че вече нямаш нужда от железар, който да ти прави вилиците, лъжиците, посудата. Това се прави вече от машини. И какво е станало? Изчезнали ли са? Видоизменили са се. Професията е станала друга. Аз нямам нищо против да изчезне професията "миньор", защото тези хора умират под земята. Защо трябва един човек да работи нещо толкова тежко, ако може да работи нещо друго. Не да остане без работа, а да му бъде предоставена възможност за професионална реализация, която да отговаря на възможностите му. Напротив, тя трябва да бъде нещо, което ти доставя удоволствие и ти дава усещане за значимост.

Въпрос: На миналото издание на Webit Вие представихте робота София, която изглеждаше доста хуманоидна. Има ли опасност един ден роботите да управляват хората?
Отговор: София е наистина един от многото хуманоидни роботи. Тя е един от най-добрите, затова беше на Webit. Тази година ние ще бъдем домакини на една още по-добра версия. Нейните създадели имат амбицията догодина да стане абсолютно пълноценен хуманоиден робот. Вървящ, използващ ръцете си, освен главата си. В настоящия момент този робот, който ще видите на Webit, е конкурент на София. Има и няколко функции в повече от София и те са много важни. Тя се нарича робот-компаньон. Всъщност, ние ще видим по какъв начин социумът ще се променя. В тежките и трудни професии би било чудесно да има роботи. Не искам роботите да изместят бъдещето на децата ми. Най-вероятно обаче ще трябва да се конфигурираме с тях. На Webit не казваме дали това е хубаво или лошо. Ние го дискутираме.
Webit е една платформа, на която тази дискусия се случва - с политици, с обществеността, с тесни специалисти в здравеопазването, киберсигурността, дигиталните забавления и медиите и т.н. Ние дискутираме това, за да може да подготвим хората. За да бъдат подготвени и законодателите. Когато няма законодателна рамка и всеки може да прави каквото си иска. Тогава и вероятността да се случи нещо лошо е също толкова голяма, колкото вероятността да се случи нещо добро.

Въпрос: Може ли България да върви успоредно с развитието на технологиите?
Отговор: В ролята си на посланик на добра воля на България за дигиталните въпроси съм изключителен оптимист и имам и причини да бъда такъв. Тази година през януари на Световния икономически форум Webit имаше своето издание Webit-Davos и ние направихме заявка за създаването и поставянето на образа на България на регионална супер сила в технологично направление. Знаете, че Webit наложи бранда "София - дигитална столица". Ние го създадохме. Комуникирахме с нашите партньори - с кмета Фандъкова, с нейния екип (на които лично благодаря за смелостта и подкрепата през всички тези години) и Общинския съвет, които го приеха. Самото приемане, че може да бъдеш назоваван по този начин, ти започваш да мислиш и да работиш в тази посока. Първо трябва да си помислиш, след това да го поискаш, после да започнеш да работиш за него. Ако първите тези неща са факт, ако успееш да увлечеш достатъчно хора и ресурс около себе си, то става. И вече са факт. Когато световните медии казват, че София е дигитална столица. Нека някой спори със световния "Форбс" или световния "Економист". А това е важно. Това е маркетинг. Когато хората ти казват по този начин, значи е така.

Въпрос: Какво да очакваме от новото издание на Webit?
Отговор: Изключително много. Това ще бъде най-големият Webit правен някога в София. Ние сме на много ключова локация пред и в НДК тази година. Това е сърцето на града и не е случайно. Искаме да изпратим сигнал към града, към България, към Централна и Източна Европа. Досега са регистрирани над 10 000 посетители от 118 държави. Щом те дават своето време и пари, за да летят до тук, не може да грешат. Само около 7 000 са чужденците, които кацат в София. Представете си това какво означава като пари за туристическата индустрия. Средно по около 1000 евро на човек е само тази част от въздействието на Webit върху локалната екосистема. Говорим за десетки милиони само в тази част. Оттам нататък са инвестициите и всичко останало, което Webit носи на България. Това е нашата цел. Ние само даваме и създаваме възможности.
Тази година ще бъдат 6 сцени на Webit с различни тематики. Едната се нарича "industry stage". Там ще говорим за киберсигурност, за отбрана, за финансови технологии, парите и тяхното бъдеще. Другата се нарича "exploratorium". В нея ще обърнем специално внимание на бъдещето на здравеопазването. Има изключителни лектори, демонстрации. Идва световният елит в тази насока.
Общо 450 лектори ще има на Webit. В зала 1 на НДК 4 000 човека ще слушат най-изявените световни лидери. Там ще бъдат изпълнителните директори и топ лидери от компании като Ербъс, Майкрософт, Виза, Сименс, Мастъркард, IBM, Гугъл и т.н. На масовия зрител вероятно най-интересни ще бъдат т. нар. демо зони и частта с демонстрации на сцената на Webit. Те ще видят и тези роботи, с които започнахме разговора. Ще видят най-различни летящи системи. Те ще бъдат демонстрирани на живо и всички хора ще ги видят и ще разберат, че това не са филми и се случва тук.
Моето послание към хората е те да не пропуснат възможността да се докоснат до бъдещето. Целият свят вижда в билета си за Webit билет за бъдещето. Вижда възможност да подготви себе си, бизнеса си и децата си. /Антоан Николов/ /АМ/