Прокурор:" Консерватизмът на съдебната система е нейната най-голяма гаранция за защита"

BOBSTH 14:58:01 10-05-2019
AM1457BO.006
прокурори - Евгени Иванов - интервю

Прокурор:" Консерватизмът
на съдебната система е нейната
най-голяма гаранция за защита"


Перник, 10 май /Елка Робева,БТА/
Консерватизмът на съдебната система е нейната най-голяма гаранция за защита, заяви в интервю за БТА Евгени Иванов - председател на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите /АПБ/ в България. По думите му тя не трябва да се лашка по "модните" промени и временни течения.
Необходимо е съдебната система да стои стабилно на мястото си и обществото да се помъчи да я осигури, защото още от римско време важи принципът, че е "по-добре 100 виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора", каза Иванов.
Той подчерта, че прокурорите настояват за законодателни промени, за добър НПК, не толкова формален, какъвто, според тях е настоящият. Сега прекалено трудно, мудно и формално се събират доказателствата, за да може след това инстанциите по пътя на наказателното дело да се произнесат адекватно и справедливо, смята Иванов.
Ръководителят на прокурорската организация сподели, че обвинителите са търсени и участват в законодателната дейност. Последните предложения, направени от тях са били последица от екологичен проект, осъществен със съдействието на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Те касаели оптимизиране на законодателството, свързано с престъпленията против околната среда. Оказа се, че нашето законодателство на тази тема е доста актуално, посочи Иванов.
Според него по осъдителни присъди България е на едно от челните места в Европа. Нещото, което не ни достига и доста тежи на колегите, е дефицитът на обществено доверие, сподели председателят на АПБ.
Ръководителят на съсловната организация категорично отрече евентуална симбиоза между прокурори и престъпници. По думите му магистратите в България са 4 600. "Както гласи народната поговорка "Във всяко стадо си има мърша". Ние не искаме в нашето стадо да има мърша и от тези 4 600 магистрати 100, 200 да са такива, които не са на мястото си, те рано или късно ще си отидат. Системата се очиства в годините. Аз съм привърженик на еволюционния подход за очистването, а не на революционния, защото с подобни "революции" никога не се постигат качествени и стабилни резултати", каза Иванов.
По думите му в България има 1500 прокурори. В над 20-годишната единствена организация на обвинителите членуват около 400 души. Предизвикателството пред асоциацията е да оцелее в тези тежки за съсловните организации на магистратите времена, допълни Иванов.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Г-н Иванов, каква е Вашата оценка за работата на прокурорската организация?
Отговор: Нашата организация - Асоциация на прокурорите в България, е национално представителна - имаме членове от Видин до Петрич, Варна и Добрич. Всички колеги полагат огромни усилия да си вършат работата, въпреки често неадекватните действия на законодателя. На нас ни е необходим добър закон, за да работим още по-бързо и качествено. Всички мечтаем да се случи това и то сигурно ще се стане.
По осъдителни присъди България е на едно от челните места в Европа и това се дължи до голяма степен на къртовския труд на прокурорите. Нещото, което не ни достига и доста тежи на колегите, е дефицитът на обществено доверие. Прокуратурата постоянно е в новините и то, защото работи.

Въпрос: Какъв закон по-конкретно Ви е необходим?
Отговор: Добър НПК, не толкова формален, какъвто е настоящият. Сега прекалено трудно, мудно и формално се събират доказателствата, за да може след това инстанциите по пътя на наказателното дело да се произнесат адекватно и справедливо. Законодателят години наред ни обещава, че ще има добър и съвременен НПК, но все още не ни го е дал. В интерес на истината правят се усилия в правилната посока, просто трябва да се довърши всичко докрай. Например по отношение на заснемането и видео материалите. Сега работим с изискването, че всеки видеозапис трябва да е събран със способите и средствата на НПК, т.е. под формата на специални разузнавателни средства. Това е сложна, мудна, бавна и скъпа процедура. А би следвало да е така, както в Румъния - там с всички възможни способи могат да се събират доказателства и да се приобщават към делото, стига да се проверят след това по обективен ред от съдебната инстанция.

Въпрос:Трябва ли прокурорът да бъде ненаказуем?
Отговор: Няма ненаказуеми хора и прокурорите, и магистратите са наказуеми. Водят се дела срещу магистрати, скоро имаше осъдителна присъда на колега. Ние не сме ненаказуеми. Законът важи за всички и колегите го знаят. Хората си мислят, че ние живеем в палати и караме най-скъпите коли. Напротив - автопаркът изобщо не е такъв, а всеки колега е с по два-три заема. За нас водещо е да си свършим работата. Удовлетворението, след като си жертвал толкова много, да приключиш делото до края и да чуеш осъдителна присъда, успява да компенсира несгодите и горчивините по пътя.

Въпрос: Инициирате ли законодателни промени?
Отговор: Ние нямаме право на законодателни инициативи, но това, което можем да направим, когато се придвижва даден законопроект, е да си кажем мнението. Обръщат се към нас и ние се включваме, когато има законодателни промени. Канени сме и на заседание на правната комисия в парламента.
Когато се произнася Конституционният съд даваме винаги становища, участваме в законодателната дейност, касаеща прокуратурата и законите, с които работим. Включихме се и в големия проект, който беше за нов НК, но не се осъществи в крайна сметка.Там нашето становище беше по-скоро критично. Опитваме се да дадем гледната точка на колегите, които са в първите звена на системата, поради което са най-много натоварени, и съответно страдат най-много от несъвършенствата на системата.
Последните предложения, които направихме и бяха последица от нашия екологичен проект, осъществен със съдействието на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, бяха за оптимизиране на законодателството, свързано с престъпленията против околната среда. Оказа се, че нашето законодателство на тази тема е доста актуално, има необходимост само да се дошлифоват и доизкосурят някои текстове, които не звучат много точно и пораждат различни тълкувания от съдебните инстанции впоследствие, при пътя на делото в съда. Бяхме направили много сериозен преглед на нашето законодателство, на европейското и световното, на съдебната практика, и накрая създадохме доста обемисто помагало за разследване на престъпления против околната среда. Там са посочени добри практики, съдебна практика и институции, които биха могли да се включат и да подпомогнат разследването и събирането на доказателствата. В помагалото са и нашите предложения за малка промяна в някои текстове с цел оптимизиране. Изпратихме ги в Министерството на правосъдието, в правната комисия в парламента. От Министерството на правосъдието ни отговориха, че са взети предвид и предстоят подобни промени в тази насока.

Въпрос: Има ли симбиоза между прокурори и престъпници?
Отговор: Категорично не. Магистратите в България са 4 600. Както гласи народната поговорка: "Във всяко стадо си има мърша". Ние не искаме в нашето стадо да има мърша и от тези 4 600 магистрати 100, 200 да са такива, които не са на мястото си, те рано или късно ще си отидат. Както виждате, системата се очиства в годините. Просто съдебната система трябва да бъде оставена да може да си свърши работата. Промените в нея, които определено са за добро, включително и Кодексът за етично поведение на българските магистрати, вършат много добра работа точно за очистване от плявата. Аз съм привърженик на еволюционния подход за очистването, а не на революционния, защото с подобни "революции" никога не се постигат качествени и стабилни резултати. Точно консерватизмът на съдебната система е може би нейната най-голяма гаранция за защита. Тя не трябва да се лашка по "модните" промени и теченията, които са временни. Тя трябва да стои стабилно на мястото си и е необходимо именно обществото да се помъчи да осигури тази стабилност, защото още от римско време важи принципът, че е "по-добре 100 виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора". Трябва да се съди съобразно доказателствата и в правова България съдът е този, който казва дали даден човек е виновен, или не, не прокурорите.

Въпрос: Колко са прокурорите в страната?
Отговор: 1 500. В над 20-годишната съсловна и единствена организация на прокурорите членуват около 400 души, и успяваме да поддържаме професионален живот. Предизвикателството пред асоциацията е да оцелее в тези тежки за съсловните организации на магистратите времена, да привлече повече колеги, а лично моята мечта е да успеем да създадем общност и усещане у колегите за принадлежност към гилдията./АМ/