Модерна балканска библиотека бе открита в Момчилград

Модерна балканска библиотека бе открита в Момчилград

BOBSTH 18:12:32 23-04-2019
MM1811BO.017
Момчилград - балканска библиотека - откриване

Модерна балканска библиотека бе открита в Момчилград


Момчилград, 23 април /Валентина Стоева, БТА/
В Момчилград бе открита първата в България балканска библиотека, носеща името на един от известните просветители в района - Иляз Ходжа. Откриването съвпада знаково с определения за празнуване от ЮНЕСКО 23 парил - Световен ден на книгата и авторското право, стана ясно на откриването.
Културната институция се помещава в сградата на читалище "Нов живот". Книжният й фонд наброява 30 000 тома литература на български, турски, гръцки и арабски. Книгите са разнообразни като жанрове - от художествена литература и поезия до философия. Голяма част от тях са дарени от Министерството на културата и туризма на Република Турция.
Откриването на библиотеката мога да сравня с откриването на храм, защото библиотеката е толкова значима за един град и хората му, колкото и храма. И храма, и библиотеката са места, където хората стават по-добри, каза в обръщението си към присъстващите кметът на Момчилград Сунай Хасан. Балканската библиотека е изградена по проект на Фондация "Балканска култура" и подкрепена финансово от бизнесмен с момчилградски корени.
Прерязването на лентата бе предшествано от богата музикална програма на самодейни състави от общината.

/ММ/